Colecție de istorie, artă, credinţă şi ştiință, în Muzeul „Leon Dănăilă” din Darabani

Colecție de istorie, artă, credinţă şi ştiință, în Muzeul „Leon Dănăilă” din Darabani

Cele mai valoroase bunuri din colecţia personală a medicului Leon Dănăilă, considerat părintele neurochirurgiei româneşti, sunt expuse în muzeul care îi poartă numele şi care este deschis în localitatea natală a acestuia, oraşul Darabani.

Tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă sau Sabin Bălaşa, icoane din secolul al XVII-lea, medaliile şi ordinele conferite cunoscutului medic de trei dintre preşedinţii României, dar şi distincţiile internaţionale primite de acesta pot fi văzute în locuinţa de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 281.

Imobilul, care a aparţinut părinţilor marelui neurochirurg, a fost donat administraţiei locale de însuşi Leon Dănăilă, care are acum vârsta de 89 de ani. El a fost restaurat integral, luând destinaţia de spaţiu muzeal.

Muzeul „Leon Dănăilă", care are patru încăperi, este structurat în camera ştiinţei, camera artei, camera credinţei şi camera istoriei.

„Această casă este donată cu acte notariale oraşului şi toate obiectele din această casă - picturi, documente, medalii, trofee - au fost, de asemenea, donate oraşului. Noi am vrut să punem în valoare personalitatea omului Leon Dănăilă, prin ceea ce a fost el şi prin ceea ce a deţinut el, chiar artă dedicată lui. Cred că printre cele mai importante exponate din acest muzeu este colecţia de pictură. După cum vedeţi, este o adevărată pinacotecă aici. Domnul Leon Dănăilă deţine cel puţin un tablou al tuturor pictorilor români contemporani importanţi. Mai avem câteva Evanghelii vechi, din anii 1700, care sunt în camera credinţei, şi mai avem câteva icoane din secolul al XVII-lea, pictate pe lemn de tei", a declarat pentru Agerpres bibliotecarul Ionel David.

Leon Dănăilă a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Liceul "Grigore Ghica Voievod" din Dorohoi. Ulterior, el a intrat la Medicină, la Universitatea din Iaşi, acesta fiind primul pas spre o carieră care avea să îl facă celebru în România, dar şi în străinătate. După absolvirea Facultăţii de Medicină, în 1958 a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, între 1958-1960, şi apoi un an la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti. În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti unde lucrează şi în prezent. În urma unor examene şi concursuri severe, a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg. În anul 1972 a devenit doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul Spinal", iar în 1974 a luat titlul de medic primar neurochirurg gradul III. În anul 1981 a devenit medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi micro-neurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie-Psihologie din Bucureşti. În 1991, a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.De fiecare dată când se întoarce la Darabani, nu ezită să viziteze casa în care a crescut.

„Revine un pic mai rar, datorită vârstei. De fiecare dată când revine, vine la casa părintească, vizitează biblioteca, muzeul la care are o asemenea contribuţie. Este legat de această casă, pentru că aici a copilărit, a învăţat primele litere. (...) Tatăl l-a pus să ia o decizie, ori merge la câmp la muncă, ori se duce la învăţătură, iar el a decis să meargă la învăţătură În perioada liceului, mergea la Dorohoi pe jos, pentru că nu aveau bani şi nici nu existau mijloace de transport", a explicat Ionel David.

Leon Dănăilă a reuşit prin cele peste 35.000 de operaţii efectuate să scadă rata mortalităţii operaţiilor pe creier din România de la 50% la 4%. El este autorul a peste 50 de cărţi, lucrări ştiinţifice sau atlase de specialitate. De asemenea, are 27 de brevete de invenţie şi certificate de inovaţie în neurochirurgie.

Renumitul medic a fost şi membru al Senatului României în legislatura 2016-2020. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în România. Șase angajatori au fost vizați

astăzi, 12:12
20

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani și cei din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în baza metodologiei comune de control, au desfășur...

Guvernul va discuta despre ordonanţa privind plafonarea preţului pentru lemnul de foc

astăzi, 09:08
77

Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri.Potrivit documentului, se mai plaf...

Calendar Ortodox: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:21
45

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe c...