Clovnii lui Vișniec, regizați de Sapdaru au învins pandemia

Clovnii lui Vișniec, regizați de Sapdaru au învins pandemia

Sâmbătă și duminică pe scena Casei Tineretului, actorii Teatrului Mihai Eminescu au pus în scenă o nouă premieră. Spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în regia lui Ion Sapdaru, a captivat publicul prezent, interacțiunea dintre actori și spectatori stârnind nu de puține ori atât aplauze cât și hohote de râs.

Un Artist, ca tot omul, e supus vremurilor și e contribuabilul lui Cronos. Și vine o vreme când Apollo își predă soldatul credincios din oblăduirea sa în mâna titanului cu secera. Iar spectatorul devotat care ieri îl diviniza pe Marele Artist, azi își coboară jenat privirea spre pământ recunoscând astfel trădarea. Angajare de clovn” e un eseu despre sfârșitul unui Artist”, spune regizorul Ion Sapdaru.

Poetul și dramaturgul Matei Vișniec este un mai vechi prieten al teatrului botoșănean, de-a lungul timpului având nenumărate colaborări cu instituțiile de cultură.

Ați avut în față o poveste arhicunoscută, devenită aproape folclor: trei clovni-actori de circ-bat la ușa direcțiunii, doar, doar vor fi angajați. Numai că dincolo de rivalitățile personale, ușa rămâne închisă. Cu toții îmbătrânim și la un moment dat simțim amărăciunea sufletelor aflate în fața unor uși care nu ni se mai deschid. În astfel de situații dăm vina, de regulă, pe ingratitudinea generațiilor tinere, nesimțitoare acestea la ce ar mai putea face vârstnicii pentru prosperitatea tuturor!  Dar nu se ia seama la un mic amănunt” – că trupurile celor mai în vârstă sunt tot mai obosite, tot mai puțin capabile să răspundă vieții din ce în ce mai trepidante. Regizorul de îndeamnă să nu mai învinovățim mereu sistemul”, ci să luăm seama și la faptul că trupurile devin-odată cu scurgerea vremii-tot mai neputincioase!. Să ne dimensionăm așteptările și în funcție de ce mai pot face trupurile noastre!”, a declarat directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei.

Bogdan Muncaciu, Radu Dragoș, Alexandra Acalfoaie cât și inegalabilul Volin Costin au constituit distribuția acestui spectacol reușit.

 

 

Spune-ne opinia ta