Editorialul este semnat de directorul revistei, prof. Ion Ilie, È™i se constituie într-un binevenit bilanÈ› al unui an plin de evenimente culturale notabile, de anvergură regională sau chiar naÈ›ională, pe ici, pe colo, cu accente ce depășesc graniÈ›ele țării.
"...începem din luna ianuarie cu lansarea Concursului NaÅ£ional de Poezie È™i Interpretare Critică a Operei Eminesciene "Porni Luceafărul" din ianuarie, în cadrul "Zilelor Eminescu" – festival ce reuneÈ™te personalităţi marcante ale culturii scrise din România. Luna februarie continuă cu Șezătorile iernii în comunele judeÅ£ului, menÅ£inând astfel tradiÅ£iile de clacă bazate pe muzică, poveÈ™ti, poezii, snoave la gura sobei cu poeÅ£i, lăutari, dansatori, meÈ™teri populari etc.
Anunţăm venirea primăverii cu Festivalul NaÅ£ional de Muzică UÈ™oară "MărÅ£iÈ™or Dorohoian" la care în ultimii ani participă È™i soliÈ™ti din Republica Moldova È™i Ucraina pe care îi găsim È™i la festivalul interjudeÅ£ean Satule, mândră grădină de la Bucecea, din luna mai. Ne îndreptăm către luna iunie, când, de XXXIII de ediÅ£ii îi avem în vedere pe poeÅ£ii È™i eseiÈ™tii amatori evidenÅ£iaÅ£i la "Porni Luceafărul…". In fiecare an în jurul datei de 15 iunie, la Vorona È™i IpoteÈ™ti sunt premiaÅ£i laureaÅ£ii festivalului naÅ£ional de poezie È™i interpretare critică "Porni Luceafărul..." din cadrul "Zilelor Eminescu". SfârÈ™itul lunii iulie, începutul lunii august în cadrul Festivalului Cântecului, jocului, portului È™i meÈ™teÈ™ugurilor scena în aer liber pe pietonalul Unirii devine neîncăpătoare prin participarea a peste 600 de actanÅ£i la acest festival internaÅ£ional de cântec, dans È™i meÈ™teÈ™uguri. Nu trebuie să uităm participarea acestor meÈ™teÈ™ugari È™i la zilele oraÈ™ului din lunile aprilie, mai È™i octombrie în cadrul festivalurilor agroo-zoo, aflate la cea de-a III-a ediÅ£ie, încheierea acestor mari festivaluri fiind făcută întodeauna prin participarea fanfarelor din judeÅ£ul nostru È™i din Å£ară.
SfârÈ™itul lunii august È™i începutul lunii septembrie ne găsesesc în judeÅ£ la pregătirea zilelor comunelor È™i la selectarea tinerelor talente pe care urmează să le promovăm la diverse concurusuri naÅ£ionale È™i internaÅ£ionale. În acest an am trimis cinci soliÈ™ti de muzică populară la festivalurile din Å£ară (ConstanÅ£a, Vâlcea, Vrancea) de unde s-au întors cu premiile I È™i II, iar cele È™ase formaÅ£ii de dansuri de copii au obÅ£inut, la rândul lor, locuri fruntaÈ™e la confruntările din Å£ară.
De asemenea, luna noiembrie a debutat cu cea de a XXIII-a ediÅ£ie a Concursului NaÅ£ional de Interpretare È™i CreaÅ£ie a Piesei de Teatru Într-un Act "Mihail Sorbul", la care au participat paisprezece formaÅ£ii de teatru de amatori din Å£ară È™i R. Moldova, precum È™i treizeci È™i È™apte de creatori de piese de teatru.
Acum, aflaÅ£i în pragul sărbătorilor de iarnă, pregătirile se fac în totalitate pentru festivalul de colinde È™i obiceiuri de iarnă O, ce veste minunată! È™i Din străbuni din oameni buni, unde, de asemeni, vom avea peste 600 de participanÅ£i din judeÅ£, din Å£ară, precum È™i din Republica Moldova, Ucraina È™i, posibil, din Grecia.
Întâlnirea anuală a creatorilor de literatură va avea loc, conform calendarului de acÅ£iuni culturale al instituÅ£iei, la final de lună decembrie", scrie prof. Ion Ilie în editorialul La sfârÈ™it de an, editorial ce pare să fie, totodată, È™i o bună urare, dar È™i un semn de încredere în anul care vine, an 2013 în care Centrul JudeÈ›ean pentru Conservarea si Promovarea Culturii TradiÈ›ionale BotoÈ™ani va sărbători 45 de ani de activitate È™i "vom marca această aniversare cu concerte de mare anvergură, cu caracter tipic tradiÅ£ional, expoziÅ£ii, târguri, lansări de carte È™i concerte cu invitaÅ£i de prestigiu din Å£ară È™i de peste hotare", dupa cum completeaza prof. Ion Ilie, in finalul materialului.
Revista este completată de materiale ce relevă, astfel, nu doar rolul de depozitar, ci și pe cel de valorificator al bunurilor culturale și tradiționale de pe aceste meleaguri, fie că vorbim despre bunuri mobile sau imobile, despre valori populare, etnografice, literare sau artistice.
"Fotografia - document cu valoare etnografică" (prof. Margareta Mihalache), "Hramul SfinÈ›ilor Arhangheli Mihail È™i Gavril în satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni" (prof. Maria ZoiÈ›anu), "Inepuizabila tradiÈ›ie" (prof. Radu Ciobanu), "O nouă casă de patrimoniu - Casa Ventura, restaurată la BotoÈ™ani" (George Lucian Arhip È™i Steliana Băltuță), "ConsideraÈ›ii asupra unui rit care se pierde din ceremonialul nunÈ›ii" (prof. Vasile Ungureanu), dar È™i "InterferenÈ›e" art-vizuale (Ana Florescu), "PaÈ™i prin galerii" (Liviu Șoptelea) sunt câteva dintre titlurile care atrag cititorul revistei Èšara de Sus.
Gellu Dorian parcurge retrospectiv Zilele Eminescu, ediÈ›ia a XLIII-a, din vara acestui an, deschizând totodată paginile revistei Èšara de Sus spre fiorul poeziei, de aceasta dată semnată de Denisa Adelina Andrei, LucreÈ›ia Andronic È™i Ioana Miron sau Dorel Mihai Gaftoneanu si Liviu Tanasa.
Tot Gellu Dorian semnează și un acid material, denumit sugestiv "Noua cultură" de vitrină.
CITESTE aici revista TARA DE SUS!
