Cine poate intra in Sfantul Altar?

Orice biserica ortodoxa este alcatuita din pronaos, naos si altar. In pronaos si naos stau credinciosii, in timp ce in Sfantul Altar stau clericii care slujesc. Insa, pe langa acesti clerici din Sfantul Altar, mai este prezenta o persoana care poarta numele de paraclisier. Aceasta are menirea de a-l ajuta pe preot in cadrul sfintelor slujbe: aprinde candelele, pregateste cadelnita, iese cu lumanarea aprinsa in timpul Vohodului, taie anafura etc.
 
Pana in secolul al XII lea, in Sfantul Altar nu puteau intra decat membrii ierarhiei bisericesti. Incepand cu aceasta perioada isi fac simtita prezenta si mirenii, dar numai cu binecuvantarea preotului. Amintim ca in Vechiul Testament, in Sfanta Sfintelor (Sfantul Altar) nu intra decat arhiereul si o singura data pe an.
 
Fecioara Maria este o exceptie de la aceasta regula, tinand seama ca ea a fost dusa, la varsta de trei ani, in Sfanta Sfintelor de arhiereul Zaharia. Dar acest arhiereu cunoastea ca Fecioara Maria avea sa-L nasca pe Hristos. Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) anticipeaza Nasterea Mantuitorului. Nu intamplator, incepand cu aceasta zi, in cadrul slujbei Utreniei se canta Catavasiile: "Hristos Se naste, slaviti-L!..."
 
Am spus ca ea a fost o exceptie daca avem in vedere si randuiala de la botez. Cel care este de parte barbateasca este introdus in Sfantul Altar dupa botez, in vreme ce fetele sunt doar inchinate la sfintele icoane. Exista aceasta randuiala pentru ca ea aminteste de faptul ca femeia nu poate indeplini functii sacerdotale. Faptul ca preotul inconjoara Sfanta Masa cu pruncul de parte barbateasca, descopera tainic ca el poate primi taina hirotoniei, daca tinem seama ca orice candidat la preotie este introdus in altar si inconjoara Sfanta Masa.
 
Calugaritele pot intra in sfantul altar?

 
Canonul 44 de la Laodiceea spune foarte limpede "ca nu se cuvine ca femeia sa intre in altar". Insa, potrivit canonului 15 al Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului: "Se cuvine calugaritelor a intra in Sfantul Altar sa aprinda lumanari si candele, sa il curete si sa-l mature" si cel al Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului, din secolul al XII-lea: "Nu trebuie sa se opreasca monahul care nu s-a facut vinovat de nici o infractiune de a intra in altar, pentru a aprinde lumanari si candele", reiese ca maicile pot intra in Sfantul Altar al manastirii in care sunt prezente, dar nu pe baza unui drept, ci ca o exceptie si numai cu binecuvantarea staretei.
 
Femeile care nu sunt calugarite, pot intra in Sfantul Altar numai la sfintirea bisericii.
 
Cum se face intrarea in Sfantul Altar?
 

Dupa ce au fost rostite rugaciunile la intrarea in biserica si la cinstirea sfintelor icoane, se saruta usa diaconeasca prin care se intra in sfantul altar. Am gasit precizarea ca preotii fac trei metanii spre sfanta masa, urmate de sarutarea Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci si a sfintei mese, in vreme ce diaconul face cele trei metanii si saruta numai coltul sfintei mesei, iar credinciosii se rezuma doar la cele trei metanii si la binecuvantarea preotului. Cu toate acestea, cand are loc sfintirea unei biserici, credinciosii pot intra in sfantul altar si pot saruta atat Sfanta Evanghelie, cat si Sfanta Cruce prezente pe Sfanta masa.
 
Nu trebuie sa ne intristam de faptul ca preotii trebuie sa fie de gen masculin si ca doar femeile pot sa nasca, ci trebuie sa ne bucuram ca atat barbatii, cat si femeile se pot uni cu Hristos. Si datorita acestei comuniuni, in pictura din Sfantul Altar apare si femeia, nu doar barbatul.

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...