Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills este fiul Principesei Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, fiind al treilea în ordinea succesiunii dinastice la tronul României. Aşadar, dacă s-ar reveni la monarhie, el ar urma la tron după Principesa Margareta şi după mama sa.
Divorţ timpuriu în familia micului Nicolae
Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills s-a născut la 1 aprilie 1985 în Geneva, Elveţia şi este botezat ortodox. Când era copil, colegii de şcoală îl şicanau mereu din cauza zilei de naştere. Tatăl lui, Robin Medforth-Mills, a fost profesor şi oficial al ONU. Părinţii săi au divorţat în 1991, la opt ani după căsătorie, iar tatăl lui a murit în 2002. Nicolae mai are o soră mai mică, Elisabeta Karina. După cum a declarat el însuşi, cel mai mult seamănă cu bunica sa pe linie paternă, Nora Medforth, care în tinereţe a fost o persoană dinamică, plină de energie.
Nicolae a crescut în Durham, un orăşel cu numai 29.000 de locuitori, situat în nord-estul Marii Britanii. Românii au avut ocazia să îl vadă pentru prima dată în primăvara anului 1992, când Regele Mihai a venit să petreacă sărbătorile de Paşti în România. Atunci, el l-a prezentat mulţimii care scanda şi flutura steguri pe nepotul său de numai şapte ani, de la un balcon al Hotelului Continental. Potrivit CNN, aproximativ un milion de români veniseră atunci să îl vadă pe Rege, revenit în România după 45 de ani de exil. Peste ani, Nicolae avea să spună despre acest moment că a fost cea mai plăcută experienţă în România.
Un prinţ umblat: expediţii în Africa şi Asia
În anul 1999, prinţul român s-a mutat în localitatea Henley-on-Thames unde a absolvit Colegiul Shiplake în 2004. În prezent, Nicolae este student al Colegiului Royal Holloway din cadrul Universităţii din Londra, unde studiază managementul afacerilor şi marketingul. Într-un interviu pentru Ziua de Cluj, prinţul a povestit că este pasionat şi de investiţii imobiliare, relaţii publice şi resurse umane.
Este foarte pasionat de sport: rugby, hochei, fotbal şi împărtăşeşte interesul Regelui Mihai pentru maşini. Când era copil se uita la filmele de acţiune şi de aventuri, însă pasiunea sa majoră sunt expeditiile în ţările exotice, în special în Africa. S-a plimbat prin Madagascar, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Kenya, Thailanda, dar şi prin Statele Unite, Franţa, Spania, Cehia, Italia, Danemarca, Ungaria, Elveţia, Germania, Olanda sau Austria.
A aflat abia după două luni că e iubita unui prinţ
Tânărul a lucrat pentru World Challenge, o companie care organizează expediţii educative pentru tineri în peste 50 de ţări, în special în cele în curs de dezvoltare. Scopul este de a-i învăţa pe copii cum să se descurce în natură, cum să îşi facă o tabără, cum să practice sporturi precum caiac sau alpinism. De-a lungul timpului, Nicolae a avut şi alte job-uri: chelner, angajat al lanţului de magazine Tesco, figurant la filmări.
După propriile spuse, duce o viaţă normală, fără pompa asociată de obicei Caselor Regale: iese în oraş cu prietenii la film, în cluburi şi nu este în relaţii foarte apropiate cu membrii altor familii regale. De altfel, actuala sa logodnică, Rebeca Margareta Byatt, a aflat că Nicolae este prinţ abia după două luni de când erau împreună. A fost un şoc la început, a povestit ea, dar lucrurile nu s-au schimbat.
În 2003 i-a cunoscut personal pe Charles şi pe Regina Elisabeta, în cadrul unei întâlniri a Regelui Mihai. Tânărul consideră că este destul de complicat să fie prinţ într-o lume republicană, dar că acest titlu aristocratic îi dă oportunitatea să ofere un exemplu din acţiunile sale.
În România a venit de multe ori, dar pentru perioade scurte de timp. În afară de Bucureşti şi Săvârşin a fost la Braşov, Arad, Timişoara, Iaşi, Neptun, Sinaia. Cel mai mult i-au plăcut Peleşul şi Pelişorul, iar despre România a spus că este "absolut frumoasă", cu "o natură superbă". I-ar plăcea să organizeze aici expediţii care să îi ajute pe tineri să îşi dezvolte capactatea de a face faţă aventurilor.
Ar accepta să devină regele României
Într-un interviu oferit publicaţiei Cotidianul în urmă cu doi ani, Nicolae spunea că, dacă românii ar dori să devină regele lor şi l-ar chema în România, nu ar refuza, ci s-ar implica în reconstrucţia ţării pentru a face din ea un stat mai puternic.
În iunie 2010, după ce a împlinit 25 de ani, Regele Mihai i-a acordat nepotului său titlul de Principe al României şi titlul de Alteţă Regală. De asemenea, tânărul a fost decorat de rege cu Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo". Apoi, a pornit într-un tur al ţării, vizitând Sinaia, Alba Iulia, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov. În timpul călătoriei el a declarat din nou că se gândeşte la posibilitatea de a se muta în România, dar că va lua o decizie după ce îşi va termina studiile. "Oamenii de aici sunt minunaţi şi nicăieri nu am întâlnit atâta ospitalitate şi bunătate, însă va depinde şi de situaţia acestei ţări", spunea el la acea dată.
Prinţul a fost însoţit în vizita sa prin România de Rebecca, logodnica lui. Cei doi s-au cunoscut la universitate, unde sunt colegi. Ea studiază criminalistica şi sociologia la Colegiul Royal Holloway din cadrul Universităţii din Londra. Aflată în România, tânăra a declarat că s-ar muta oricând în România.
La sfârşitul anului trecut, Nicolae a venit din nou în ţară şi a petrecut Crăciunul la castelul de la Săvârşin alături de Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Margaeta şi Principele Radu.
Revenirea la monarhie, aproape imposibilă
În România s-a discutat, periodic, despre revenirea la monarhie. În practică, schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie este aproape imposibilă: articolul 152 din Constituţie interzice schimbarea formei de guvernământ.
Pe de altă parte, actualul statut al Casei Regale, numit "Normele fundamentale ale Familiei Regale a României", promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007, a eliminat legea salică de succesiune (care le interzicea femeilor să moştenească tronul) şi a desemnat-o pe Principesa Margareta drept moştenitoare. Însă acest nou statut, promulgat de Regele Mihai într-o ceremonie privată, nu a fost supus unui vot în Parlament sau unui referendum, aşa că are o valoare pur simbolică.
Din această perspectivă, rămâne în vigoare vechiul statut din 1884, care prevede că succesiunea nu se poate realiza decât pe linie masculină şi că sunt interzise căsătoriile morganatice (în afara familiilor regale europene).
Sursa: verticalnews.ro
Cine este Prinţul Nicolae de România
Stiri Botosani Tuesday, 17 May 2011 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Sorin Cornilă eliberat din funcție, a fost numit un nou prefect la Botoșani!
Wednesday, 11 September 2024
Printre proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 11 septembrie 2024 au fost și eliberări și noi numiri în funcțiile de prefect. Astfel, a fo...
Casa Județeană de Pensii Botoșani: Mâine, pensionarii vor primi pensia în conturi!
Wednesday, 11 September 2024
În cursul zilei de astăzi, au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoșani. Astfel, în cursul după-amiezii de joi, 12 septembrie 2024, conturile pension...
Trei dintre minorii care l-au bătut pe Cris în zona Centrului Vechi au fost plasați sub control judiciar!
Wednesday, 11 September 2024
Trei dintre minorii care l-au bătut pe Cris în zona Centrului Vechi au fost plasați sub control judiciar. Inițial, instanța a decis retinerea lor pentru 24 de ore. Reamintim faptul că, &ici...