Alexandru Istrati, botoșăneanul născut la Dorohoi și care este înmormântat alături de Constantin Brâncuși, a fost unul dintre cei mai cunoscuți români în întreaga lume.
Alexandre Istrati (Alexandru Istrati) este un pictor avangardist născut la Dorohoi, în anul 1915, și care a murit la Paris, în Franța, oraș în care a ajuns la vârsta de 32 de ani, imediat după Război.
A studiat inițial Dreptul (licența fiind obținută în 1937), dar vechea și puternica lui dragoste - pictura - l-a luat „în stăpânire”, astfel că, încă din anii studenției, alege să urmeze și cursurile Academiei de Arte Frumoase, maestru fiindu-i Camil Ressu.
Între 1938 și 1947 lucrează alături de Camil Ressu, devenind asistentul acestuia la Academia de Arte Frumoase.
În 1939 se căsătoreşte cu pictoriţa Natalia Dumitrescu.
Prima expoziţie personală la Bucureşti în 1941 şi la Paris în 1948, la Galeria Breteau.
A avut 47 de expoziţii personale în România, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Belgia, R.F.G., Danemarca, Luxemburg, Portugalia, Venezuela, Japonia.
În 1947, a obţinut o bursă de studii a Guvernului francez. A studiat la Academia Andre Lhote şi la Şcoala Naţională Superioară de Arte Frumoase din Paris.
În 1948, a cumpărat un atelier pe Impasse Ronsin, în apropiere de Brâncuşi, pe care l-a îngrijit împreună cu soţia sa în ultimii nouă ani de viaţă ai marelui sculptor. Brâncuşi i-a lăsat pe cei doi legatari universali.
S-a stabilit definitiv la Paris în 1947 şi a participat activ la avangarda pariziană a anilor 1950-1980, legând prietenie cu artiştii reuniţi în jurul galeriilor Denise Rene, Collette Allendy, La Roue etc.
Membru al Comitetului Salonului Realites Nouvelles între 1955 şi 1965 şi al Comitetului Salonului Comparaisons din 1965 până astăzi.
A obţinut numeroase premii, printre care Premiul Kandinsky în 1953. A reorganizat în 1977 atelierul Brâncuşi la Centre Georges Pompidou din Paris.
Operele sale se găsesc în muzee şi colecţii particulare din Franţa, România, Statele Unite, Elveţia, Italia, R.F.G., Danemarca, Marea Britanie, Japonia etc.
Sursa: Botoșani