O viață în slujba tradițiilor și a folclorului românesc, în care credea cu tărie! Născut pe 27 august 1946 în Mănăstireni, din județul Botoșani, Anton Achitei nu a încetat niciodată să se hrănească din seva pământului care l-a plămădit pentru a-l dărui apoi, prin cântec, întregii lumi.
“Erau în sat horile, jocul cu lăutari, cântecele religioase cântate la hramul mănăstirii de la Vorona, Crăciunul, petrecerile ținute după sfinții din calendar, dar și petrecerile între prieteni, la un pahar de vin, după ce se încingeau la vorbe și amintiri”, își amintea Anton Achiței.
Fiu de țărani simpli, Vasile și Anica din Mănăstireni, care au adus pe lume și au crescut cu greu șase copii, Anton Achiței a avut mereu în față exemplul tatălui, care se pricepea la toate. “Era fierar, tâmplar și dulgher priceput. Mama se ocupa de gospodărie și câmp. Ea era ministrul agriculturii în familia noastră, ne organiza pe toți, de primăvară și până toamna, ba chiar și iarna, când era de lucru pe la vite, prin grajd", spunea artistul.
Aventura muzicală a început într-o zi când tatăl a adus de la oraș, din Botoșani, un patefon vechi. La el a ascultat pentru prima dată Maria Tănase, Ioana Radu, Gică Petrescu, Maria Lătărețu.
Primul cântec pe care l-a scos în lume a fost "A venit aseară mama", cântat în clasa a șaptea, la îndemnul dirigintei. Pe la 15 ani s-a lăsat modelat de Lucreția Ciobanu, dar nu a rămas deloc indiferent nici la Ileana Constantinescu, Ion Luican, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu.
“Prin 62-63, am ajuns la Suceava, și acolo am descoperit-o pe draga noastră Sofia Vicoveanca, abia lansată, cu cosița împletită, lăsată într-o parte, și Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, de la ale cărui spectacole am început să nu lipsesc", mărturisea Anton Achiței.
Acolo, la Suceava, a hotărât că viața lui e muzica. Așa că s-a înscris la Școală Populară de Artă din Suceava, secția canto popular. De la Suceava a plecat în armată, la București, unde au început să se ivească și primele ocazii. A apărut pentru prima dată la televizor, în 1967, la emisiunea-concurs de muzică populară Emoții în premieră.
“După armata, am fost angajat, prin concurs, la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare. În 1981, George Sârbu, mare folclorist și dirijor de orchestra, m-a chemat la Bacău", spunea cu mândrie Anton Achiței.
A cântat prin toată lumea, în sate și orașe, pe scenă sau în festivaluri populare, dătătoare de forță în fața miilor de spectatori. Deși a avut ocazia să se mute în Capitală, Anton Achiței a ales Moldova, pe care a iubit-o nespus.
De-a lungul carierei sale a compus peste 100 de cântece populare.
Din discografia lui Anyon Achiței amintim Dulce plai botoșănean (1988), Floricică din Bacău (1991), Izvoraș cu șipot dulce (2015).
S-a stins pe 16 aprilie 2020, la vârsta de 74 de ani, vestea morții sale înlăcrimând de atunci lumea artistică mânească.