Cele mai frumoase traditii, obiceiuri si superstitii romanesti de Sf. Parascheva

Cele mai frumoase traditii, obiceiuri si superstitii romanesti de Sf. Parascheva
Pe 14 octombrie este celebrata sarbatoarea Sfintei Parascheva. Sfanta Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, fiind totodata o figura feminina extrem de indragita in cultul popular. Odata cu trecerea timpului, traditiile crestine si cele laice s-au amestecat dand nastere unui fond unic de credinte, obiceiuri si superstitii.

Va prezentam cateva dintre cele mai cunoscute traditii si superstitii legate de sarbatoarea Sfintei Parascheva:

Sfanta Parascheva este ocrotitoarea celor aflati in nevoi, "daruitoarea" celor in necaz, a celor care isi deschid sufletul in fata moastelor sale si se roaga cu sinceritate si credinta. In folclor, figura Sfintei coincide cu cea a Sfintei Vineri care ajuta tinerele sa se casatoreasca cu cel harazit de Dumnezeu, care inlesneste nasterea femeilor casatorite si ia sub aripa sa protectoare animalele salbatice.
 
Vinerea Mare este considerata a fi prilej potrivit pentru a incheia sau a deschide anumite activitati pastorale. In multe zone ale tarii, in aceasta zi, au loc targuri si iarmaroace de toamna unde se comercializeaza produse cu specific pastoral. Ciobanilor le este interzis sa ciopleasca daca nu vor ca mieii sa iasa tarcati. 14 octombrie este ziua din care ciobanii incep sa isi pregateasca turmele pentru iernat si ziua in care pot "ingroapa" vara.
 
In fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iasi, unde se afla moastele Sfintei Parascheva. Se spune ca este bine sa-ti aduci aminte de ziua sfintei si sa te rogi direct la racla sfintei in aceasta zi, iar sfanta Parascheva se va ruga la randul sau pentru tine in fata lui Dumnezeu. Daca nu poti ajunge la Iasi, este bine sa te duci in orice biserica si sa te rogi pentru sanatatea si binele tau si al familiei tale, dar si pentru iertarea pacatelor celor dragi care nu mai sunt langa tine.

Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare. Femeile, mai ales nu trebuie sa toarca sau sa coasa daca nu vor sa le iasa negi pe maini. Nici barbatii nu trebuie sa faca treburi in gospodarie caci este rau de trasnet si grindina asupra casei respective. 

Aceasta zi a Sfintei Parascheva este considerata a fi sfanta si extrem de importanta pentru pomenirea sufletelor celor morti. Esti bine sa imparti bucate pentru sufletul celor adormiti sau sa organizezi un praznic intrucat, mai mult ca niciodata, este bine primit pe lumea cealalta. Conform unei superstitii stravechi, printre bucatele mancate sau date de pomana nu trebuie sa se numere si poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu.  Imparte in schimb must si vin nou, dar si paine sau lipie. Totodata, aceasta zi  de vineri trebuie sarbatorita prin post si smerenie. Intr-o zi de vineri, Sfanta a indurat chinuri grele din partea paganilor…

Sfanta Parascheva se roaga lui Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri. De asemenea, pruncul care se va naste va fi ferit de Sfanta Parascheva de rele precum deochi sau boli ale trupului. Totodata, daca in aceasta zi, un copil iti cere de mancare, batranii spun ca nu este indicat sa-l refuzi. Da-i din inima din putinul pe care il ai. In caz contrar, vei atrage asupra copilului tau deochiul si incercari grele, iar tu vei fi pedepsita prin bube la nivelul mainilor.

Mai mult, se fac previziuni ale vremii in functie de starea vremii in ziua de 14 octombrie, dar si tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi o iarna lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda. Totodata, lipsa ploii este perceputa si ea drept un indiciu pretios pentru previziunile vremii. Este semn al iminentei iernii… O zi de 14 octombrie senina si cu soare anunta o zi de Sfantul Dumitru senina si cu soare. De asemenea, in cazul in care din copaci cad frunze galbene, belsugul si abundenta nu vor ocoli recoltele anului viitor.


garbo.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
94

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
872

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
407

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...