Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu toţi botoşănenii, este o superbă clădire armenească, veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu.
Pe locul acesteia a fost cel mai vechi han din Moldova , în Botoşani. Din vechiul loc de popas al neguţătorilor medievali nu a rămas azi decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars până la temelii, negustorii armeni au construit o casă, transformată de-a lungul timpului în şcoală şi sediu pentru Siguranţa Statului. Astăzi, clădirea este prezentată ca și obiectiv turistic .
Așadar, o gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, pare o poveste aproape necunoscută. Beciurile aflate sub fundaţie aparţin vechiului han din Moldova. Unii membri ai comunităţii armene spun că este mai vechi decât statul Moldova, întemeiat la 1356 de Bogdan I.
Armenii au întemeiat, economic vorbind, târgul medieval al Botoşaniului.
Casa Bolfosu este pe locul hanului ridicat de armeni. Hanul nu mai există. Se spune că era cel mai vechi han din Moldova, pentru că şi târgul armeneasc era cel mai vechi.
De asemenea, se spune că cei care intrau în han erau întâmpinați cu un vin gros şi bun, care numai la hanul acesta se găsea .
Există legende locale, cum că regele polonez Jan Sobieski, după asediul obositor şi umilitor de la Cetatea Neamţului, s-a retras prin zona Botoşaniului şi ar fi tras la hanul armenesc. Încântat de atmosferă, a cruţat întreg târgul de jaful soldaţilor săi. Originea hanului şi data dispariţiei sale se pierd în negura vremii.
Din anul 1881, Casa Bolfosu a servit drept sediu pentru actualul Colegiu Naţional ”A.T. Laurian”.
În perioada comunistă a fost abandonată, pentru ca, după 1990, să fie dată de comunitatea armeană în chirie, agenţilor economici.
Astăzi, clădirea este închiriată cu scop commercial.
Sursă: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani