Casa natala a Sfantului Ioan Iacob de la Neamt - Crainiceni, judetul Botosani

Crestinii il praznuiesc pe 5 august pe primul sfant al Romaniei din secolul XX,  Ioan Iacob Hozevitul, nascut pe meleaguri botosanene. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor in anul 1992, sub numele de Sfantul Ioan cel Nou de la Neamt "Hozevitul", avand ca zi de praznuire data trecerii sale la cele vesnice, anume 5 august.

Casa natala a Sfantului Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul", dupa locul petrecerii sale in sfinte nevointe, se afla in localitatea Horodistea, comuna Paltinis, pe Drumul National 29A, in judetul Botosani, la o distanta de numai 15 kilometri de Radauti Prut, pe drumul spre Dorohoi.

Casa sfantului este astazi casa memoriala si muzeu. Tanarul Ilie, devenit mai apoi Parintele Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul", s-a nascut in satul Crainiceni, in data de 23 iulie 1913, intr-o familie de tarani simpli si evlaviosi, pe numele lor Ecaterina si Maxim Iacob. In anul 1968, satul Crainiceni s-a unit cu localitatea Horodistea, iar astazi Horodistea face parte din comuna Paltinis.

Crainiceni - satul Sfantului Ioan Iacob de la Neamt

Satul Crainiceni are o vechime de mai bine de 500, el fiind initial asezat pe valea raului Prut. Denumirea satului vine de la acei "crainici" pe care Sfantul domnitor Stefan cel Mare i-a asezat pe dealuri inalte, pentru a da de stire cand veneau tatarii. Satul a fost imprejmuit cu gard inalt, iar intrarea si iesirea din sat se facea numai pe o poarta mare. Din cauza unor alunecari masive de teren dar si datorita improprietaririi taranilor, satul s-a extins pe deal, de o parte si de alta a Drumului National 29A, ce leaga orasele Dorohoi si Radauti Prut. Satul, neavand locas de cult a fost inzestrat cu biserica de lemn inchinata Sfantului Ioan Botezatorul.

Din cauza alunecarilor de teren, biserica a fost mutata pe deal, pe partea dreapta a soselei nationale. Biserica, zidita din piatra, este masiva avand numerosi contraforti la exterior, si o turla deasupra naosului. Este compartimentata in pronaos, naos si altar. Altarul, la miazanoapte si la miazazi are proscomidiarul si diaconiconul scobite in zid. Catapeteasma bisericii este din lemn de brad cu pictura in ulei. Biserica in forma actuala a fost sfintita in anul 1931, cu hramul Sfanta Treime, prin osardia preotului paroh Aristotel Popescu, cu ajutorul localnicilor. Biserica este lipsita de pistura murala, cu exceptia boltei. Clopotnita bisericii se afla la exterior, la poarta, fiind refacuta prin efortul localnicilor, in anul 1984.

Citeste despre Ioan Iacob de la Neamt - Sfantul din Crainiceni

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Măsuri aspre dispuse de polițiștii din Botoșani față de o șoferiță care circula cu aproape 200 de km/h în localitate!

astăzi, 19:32

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar, pe DN 29 C, în localitatea Varfu Câmpului, un autoturism care se deplasa cu aproximativ 200 de km/h. Aceștia a...

Ministrul Sănătății, mesaj tăios pentru șefimea din spitale: „Cine nu înțelege, să lase locul celor care pot construi”

astăzi, 18:53

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a făcut un tur de forță în spitalele din România. El a dat ca exemplu spitalul de la Baia Mare, care se construiește cu bani din PNRR și l...

Recensământul animalelor, nouă găselniță care ar putea opri un fenomen grav, trecut sub tăcere!

astăzi, 17:58

Ultimul recensământ din Români a avut loc în anul 2022, al patrulea după căderea comunismului, primele fiind în anii 1992, 2002 și 2011. La vremea respectivă, s-a notat c&...