Casa Memorială „Nicolae Iorga”, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

Casa Memorială „Nicolae Iorga”, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

Casa Memorială „Nicolae Iorga" din municipiul Botoşani a rămas închisă, vineri, când s-au împlinit 149 de ani de la naşterea marelui istoric, din cauza faptului că instituţia muzeală nu a putut îndeplini normele de securitate impuse de autorităţile sanitare pe fondul pandemiei de Covid-19.

Directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc, susţine că fondurile necesare achiziţiei de termo-scanere, măşti de protecţie, viziere sau dezinfectanţi au fost alocate cu întârziere, astfel încât activitatea Casei Memoriale "Nicolae Iorga", dar şi a celorlalte case memoriale sau muzee din subordine nu a putut fi reluată.

„Nefiind prinse în buget aceste cheltuieli, am cerut suplimentări de credit şi abia astăzi am primit aprobare de la Consiliu (n.r.- Consiliul Judeţean)", a afirmat Melniciuc pentru Agerpres.

Bugetul necesar pentru achiziţia de materiale de protecţie şi dezinfectanţi se ridică la aproximativ 12.000 de lei, scrie sursa citată.

Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoşani, localitate în care a urmat cursurile Şcolii "Marchian" şi cele ale Liceului "A. T. Laurian".

Pentru a marca ziua lui Iorga, Muzeul Judeţean Botoşani a realizat un film de prezentare a marelui istoric, pe care l-a postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Deşi în anul 1886 a fost nevoit să părăsească Botoşanii, savantul a păstrat legături permanente cu oraşul natal. La rândul lor, botoşănenii au nutrit o puternică admiraţie pentru N. Iorga, a cărui evoluţie au urmărit-o permanent, cu justificată mândrie", este mesajul care însoţeşte filmul despre Iorga.

Lipsa materialelor de protecţie sanitară a afectat, de asemenea, activitatea Muzeului Judeţean, a Casei Memoriale "George Enescu" de la Liveni, dar şi Muzeul Memorial "George Enescu" de la Dorohoi, care nu au putut fi deschise de la 1 iunie. Toate unităţile muzeale din Botoşani ar putea fi deschise începând cu data de 15 iunie. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie la locul de muncă: un botoșănean a fost ucis de un mal de pământ

astăzi, 16:18
299

Un bărbat de 59 de ani a murit după ca a fost surprins de un mal de pământ care s-a surpat peste el.Angajat al unei firme de construcţii, bărbatul lucra vineri dimineaţă la o reţea d...

De la 1 august, începe imunizarea tinerilor cu vârste între 12 şi 17 ani cu vaccinul Spikevax

astăzi, 11:49
266

De pe 1 august platforma de programare pentru imunizarea împotriva COVID-19 va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, cu serul prod...

Comunicat ALDE Botoșani: Furtună de incompetență peste sectorul feroviar, protejată de Ministerul Transporturilor

astăzi, 08:29
128

Furtunile din ultimele zile, care au afectat rețeaua feroviară, au generat pagube mult mai mici decât furtuna de incompetență care a pus la pământ transportul feroviar în ultima...