Sărbătoarea scoaterii Sfintei Cruci aminteÅŸte de o rânduială mai veche a Bisericii din Constantinopol când, la 1 august, un fragment din lemnul Sfintei Cruci era scos din Paraclisul Palatului Imperial ÅŸi purtat în procesiune spre Biserica „Sfânta Sofia”, unde rămânea spre cinstire până la 14 august, când era readus la palat, scrie ziarullumina.ro.
Aceasta era legată de apariÅ£ia pe cer a Sfintei Cruci, înainte de lupta de la podul Milvius a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, dar ÅŸi de descoperirea lemnului Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Elena. O altă tradiÅ£ie spune că sărbătoarea este legată de o victorie a împăratului bizantin Manuel I Comnen (1143-1180) împotriva turcilor, cu puterea Sfintei Cruci.
Tot în această zi îi pomenim pe SfinÅ£ii 7 fraÈ›i Mucenici Macabei: Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim ÅŸi Marcel, pe maica lor Solomoni ÅŸi pe Eleazar preotul (168 î.Hr.). AceÅŸtia au trăit pe vremea lui Antioh al 4-lea Epifan (175-164 î.Hr.).
În acea vreme, regele Antioh dăduse poruncă să fie cinstiÅ£i zeii greci. În Palestina această poruncă a întâlnit rezistenţă, unii dintre cei care s-au împotrivit fiind cei ÅŸapte fraÅ£i, după modelul preotului Eleazar. FraÅ£ii erau însoÅ£iÅ£i de mama lor ÅŸi pentru că au refuzat să jertfească zeilor păgâni au fost cumplit chinuiÅ£i, apoi uciÅŸi.