Calendar Ortodox: Odovania praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Proroc Iona

Calendar Ortodox: Odovania praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Proroc Iona

Sfântul Codrat a fost ucenic al Apostolilor Domnului. După Tradiția Bisericii, el a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, dar în special în Atena, unde a fost și episcop.

În apărarea creștinilor care erau persecutați, el a scris în anul 124 o Apologie adresată împăratului Adrian (117-138), pe când acesta era în Atena. Sfântul Codrat a arătat popoarelor calea cea dreaptă a credinței în Mântuitorul Hristos, dar păgânii, închinători la idoli, l-au bătut cu pietre ca pe un alt Ștefan. Din acest motiv, a mers și a propovăduit cuvântul Evangheliei lui Hristos în Magnezia, dar, fiind prins de păgâni, a fost cumplit chinuit de aceștia până ce, sfârșit de puteri, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, scrie ziarullumina.ro.

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte şi pe Sfântul Proroc Iona, fiul lui Amitai. Către acest Iona a fost cândva cuvântul Domnului, Care i-a zis: „Scoală-te şi du-te în cetatea cea mare a Ninivei şi propovăduieşte acolo, căci fărădelegile lor au ajuns la faţa Mea” (Iona 1, 2). Dar Iona, temându-se că va fi omorât de niniviteni, nu s-a dus, ci s-a ascuns în Tarsis, crezând că poate fugi de la faţa Domnului.

Pe drum spre Tarsis s-a stârnit o furtună cumplită, iar cei ce erau în corabie împreună cu Iona l-au aruncat în mare, iar furtuna s-a potolit. La porunca Domnului, Iona a fost înghiţit de un peşte mare, stând în burta aceluia trei zile şi trei nopţi.

Astfel, stând şi rugându-se, şi-a întins palmele sale în chipul crucii şi striga către Domnul în necazul său. Iar Domnul, milostiv fiind, l-a certat pe el, dar morţii nu l-a dat, căci a poruncit chitului să-l scoată afară, iar peştele l-a aruncat pe Iona pe uscat. După aceasta, Prorocul a fost din nou trimis de Dumnezeu la niniviteni să le prorocească pierea. Dar aceia, întorcându-se de la păcatele lor, au fost cruţaţi de Domnul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
26

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...

Două substanțe interzise i-au adus unui șofer din Botoșani un dosar penal!

astăzi, 15:01
41

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe drumul național DN 29C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un...

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
194

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...