Calendar Ortodox: Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, Episcopul Seleuciei

Joi este Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri către Stăpâna noastră și pururea Fecioară Maria. Vestea cea bună a Arhanghelului că, în sfatul cel tainic, Făcătorul lumii a ales-o pe Fecioara Maria să fie maica lui Dumnezeu-Cuvântul, Care S-a făcut Om pentru mântuirea lumii, scrie Ziarul Lumina.

„Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 26-28).

Să ne sârguim la fapte bune şi la rugăciune încă şi mai mult în aceste zile sfinte. Căci acestea sunt zile de Dumnezeu aşezate spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor noastre şi nu se cade ca să le cheltuim în lenevire şi în fapte rele.

Tot joi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Artemon, Episcopul Seleuciei. Acest sfânt a avut patrie în Seleucia, cetate din Pisidia, în care, fiind născut şi crescut, viaţă cinstită ducea, în zilele Sfinţilor Apostoli care luminau lumea cu vestirea lui Hristos Mântuitorul.

Aşadar, Sfântul Apostol Pavel, mergând în Seleucia, l-a aflat pe Artemon ca pe un luminător, strălucind cu fapte bune între toţi cetăţenii şi care nu se cădea să stea ascuns sub obroc. Astfel, Apostolul Neamurilor, aflându-l pe acesta întărit în credinţa în Hristos şi plin de dumnezeiasca înţelepciune, l-a pus păstor şi învăţător al poporului, hirotonindu-l pe el Episcop în Seleucia Pisidiei.

Iar Sfântul Artemon, bine păstorind turma încredinţată lui, a fost tuturor liman de mântuire, purtător de grijă văduvelor, doctor sufletelor şi trupurilor, precum şi făcător de minuni. Şi astfel, în toate zilele sale ostenindu-se în chip plăcut lui Dumnezeu, şi-a sfârşit viaţa la adânci bătrâneţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misiune îndeplinită: Pompierii botoșăneni care au intervenit în zonele inundate s-au întors acasă! (Foto)

astăzi, 09:10

Timp de cinci zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru evacuarea apei și mâlului din 34 de gospodării, case și anexe de pe străzile Ion Creangă, Luceafărul și Nicolae Grigorescu,...

Botoșăneanul care expune la București o Dacia din 1970, restaurată cu 20.000 de euro!

astăzi, 08:28

Salonul Auto de la Bucureşti este scena luptei care se duce la nivel internaţional. "Nu mă pot baza numai pe motorul electric. Un buget maxim alocat? În jur de 30.000 - 40.000 de euro&qu...

Pensionarii care primesc sute de lei în plus de la 1 octombrie!

astăzi, 08:17

Oficialii au ţinut să precizeze că nu este vorba despre o recalculare, ci despre modificarea unei legi care duce la majorarea veniturilor anumitor seniori. Mai exact, peste 170.000 de seniori vo...