Ajungând bărbat desăvârÅŸit, vedea pe mulÅ£i creÅŸtini care apostaziau de la dreapta credinţă, aducând jertfe idolilor. Pentru aceasta Sfântul Calinic, plângând pentru pierzarea lor, s-a făcut multora dascăl de mântuire, învăţându-i să cunoască pe AtotÅ£iitorul Dumnezeu.
Deci, pe când se găsea în Ancira, din Galatia, unde Îl propovăduia pe Hristos, a fost prins de păgâni ÅŸi dus înaintea lui Sacerdon, dregătorul cetăţii, care l-a dat la tot felul de chinuri ÅŸi la strujirea trupului cu piepteni de fier. Apoi, încălÅ£ându-l cu încălţăminte de fier, care avea piroane ascuÅ£ite, l-au silit să alerge până la Gangra, care era cam la 80 de stadii de Ancira. Åži mergând numai ÅŸapte stadii, ostaÅŸii care-l trăgeau s-au oprit, fiindcă le era foarte sete.
Atunci, Sfântul Calinic, rugându-se, a făcut să izvorască apă dintr-o piatră seacă. Apoi, sosind la Gangra, a fost aruncat într-un cuptor de foc, ÅŸi aÅŸa ÅŸi-a dat sufletul curat în mâinile Domnului.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreÅŸte pe SfinÅ£ii Martiri Veniamin ÅŸi Mamant ÅŸi Sfânta Muceniţă Teodota cu fiii săi. Sfânta Teodota era din cetatea Ciliciei, binecredincioasă, È™i împlinea poruncile lui Dumnezeu, învățându-È™i copiii spre cunoÈ™tinÈ›a dumnezeiască pe vremea când trăia È™i Sfânta Muceniță Anastasia. Stăpânitorul Lefcait voia să o ia de femeie, dar ea nu a vrut nicidecum.
Pentru aceea a fost trimisă către Nichitie, stăpânitorul Bitiniei, care a poruncit să fie băgată, împreună cu cei trei prunci ai săi, într-un cuptor de foc, unde È™i-a luat cununa muceniciei.