Bucurii și necazuri în casele lui Conu’ Cotin Zamfirescu din Botoșani

Bucurii și necazuri în casele lui Conu’ Cotin Zamfirescu din Botoșani

   Foto: iatcublog.blogspot.com

La Botoșani, în prima parte a anului 2024, locuitorii orașului au putut admira, din exterior, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Casei Constantin Zamfirescu. Edificiul, situat pe Strada Unirii nr. 9, este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Botoșani, sub codul BT-II-m-B-01935. Anterior reabilitării, clădirea a găzduit Centrul pentru pregătirea profesională a șomerilor, proprietarul fiind, de altfel, AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă).

 

Monumentul architectural impresionează atât prin ritmul proporțiilor, cât și prin varietatea elementelor decorative existente pe fațade.

Dar cine a fost, de fapt, Constantin Zamfirescu, proprietarul acestui elegant edificiu?

Născut la 1857, Constantin (Cotin) Zamfirescu a fost unul dintre cei mai importanți deținători de moșii din părțile Botoșanilor, printre care amintim Silișcani (Gorbănești), Călugăreni, Berești (Zvoriștea, azi în jud. Suceava), Strâmba (Vârfu Câmpului), precum și a mai multor imobile în oraș, unele cu destinație comercială. De-a lungul unei activități economice îndelugate, în care a combinat gestionarea vastului său latifundiu cu treburile administrative municipale (în calitate de consilier local), Zamfirescu a fost și membru al boardului Camerei de Comerț din Botoșani. În același timp, s-a remarcat printr-o politică liberală activă, iar în urma alegerilor din 1901, a devenind senator în Parlamentul României.

La începutul lunii ianuarie 1890, ziarul patronat de publicistul Scipione Bădescu anunța că, la moșia Zăicești, a avut loc logodna tânărului comerciant Cotin Zamfirescu cu domnișoara Ecaterina Elefterescu, nepoata lui Gheorghe Urzică. Căsătoria civilă și religioasă s-a petrecut spre finele aceleași luni.

Reședința principală a acestei familii se afla în Botoșani, în casa situată la nr. 11 (astăzi nr. 9) de pe strada Unirii. Impozantul edificiu, al cărui stil arhitectural se încadrează în eclectismul de școală franceză, impresionează prin rafinamentul decorației exterioare. Casa, construită pe la 1890, avea să fie martora bucuriilor și încercărilor prin care această familie a trecut de-a lungul mai multor decenii.

Citește integral pe iatcublog.blogspot.com…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...

Cum funcționa „fabrica de români” de la Săveni și cum era împărțită șpaga. Populația orașului s-a dublat peste noapte, dar doar în acte!

astăzi, 13:59

Detalii scandaloase ies la iveală în dosarul fabricii de acte false de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni care a făcut instant mii de oameni din spațiul fostei Uniun...

Alin Şeroni a semnat cu o altă echipă din România!

astăzi, 11:28

Ajuns la 38 de ani, Alin Şeroni nu are de gând să se retragă şi a semnat cu Poli Iaşi. Fundaşul se despărţise recent de FC Botoşani, formaţie la care a evoluat în ultimii cinci a...