Botoșănenii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Teofan de Ziua Orașului! FOTO

Botoșănenii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Teofan de Ziua Orașului! FOTO

Credincioșii botoșăneni au participat, luni dimineață, la hramul Bisericii Sf. Gheorghe din municipiul Botoșani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Pr. Protopop Lucian Leonte, pr. paroh Dumitru Mateciuc și de un sobor de preoți.

La slujba de sărbătoare a fost prezent și primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, prefectul Dan Șlincu, viceprimarul Marian Murariu, consilieri locali. 

Credincioșii s-au închinat și astăzi la racla cu părticele din Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfântului Mucenic Mina. Racla va rămâne la Biserica "Sf. Gheorghe", spre închinare, până pe 29 aprilie. 

După oficierea Sfintei Liturghii, creștinii au fost îndemnați să servească din bucatele pregătite de municipalitate. 

23 aprilie este Ziua Municipiului Botoșani, orașul fiind sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Credincioșii botoșăneni se adună an de an în jurul bisericii protectoare, alături de înalții ierarhi din Botoșani și Moldova.

Biserica "Sf. Gheorghe" Botoșani este ctitorie a Doamnei Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, așa cum aflăm și din inscripția în limba slavonă de deasupra ușii de intrare în sfântul locaș: „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor”, în anul 1551. 
 
Biserica „Sfântul Gheorghe" este legată de una din peceţile vechi ale oraşului, sigiliul având simbolul „Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul cu o suliţă" pe un act din anul 1780 şi poartă înscrisul: „Pecetea târgului Botoşani afierosit la Sfântul Gheorghe, 1780".
 
Din anul 1999, aici slujește Pr. iconom stavrofor Dumitru Mateciuc din ianuarie 1999.























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
110

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
78

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
242

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...