Biserică din Botoșani resfințită de doi ierarhi, preot distins cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” (Foto)

Potrivit tradiției, zidurile și Sfânta Masă au fost binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir.

Biserica Parohiei „Sfinţii Voievozi” – Hudeşti, comuna Hudeşti, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, a primit duminică veșmântul cel luminos al resfințirii. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, relatează doxologia.ro.

Credincioșii din Hudești, precum și din localitățile alăturate, au participat la slujba de resfințire a bisericii ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Potrivit tradiției, zidurile și Sfânta Masă au fost binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir.

În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, IPS Teodosie a evidențiat faptul că turmele de porci reprezintă patimile: „Porcii din Evanghelia de azi, care au căzut în mare secerați de diavol, reprezintă patima lăcomiei, precum și toate celelalte păcate. Să rămânem în dragostea lui Dumnezeu și în adevărul Lui și să luptăm clipă de clipă împotriva celui rău. El va veni la sfârșitul veacurilor întrupat dintr-o fecioară evreică și va mai amăgi pe mulți și apoi se va sfârși și împărăția lui și se va despărți binele de rău și întunericul de lumină. Să ne rugăm, să ne pregătim mereu pentru acea zi mare a Judecății și să ne luptăm în fiecare zi cu cel viclean. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne pregătească tuturor calea urcușului nostru spre Împărăția cea Cerească și să ne ajute să avem arme puternice: rugăciunea și postul, iar în curând începe postul și prin el să ținem conștiința trează, având rugăciunea aprinsă și, apoi, postul și rugăciunea să ne fie aripile prin care să suim către Dumnezeu”.

”Înaltpreasfinţitul Teodosie este obișnuit cu aceste deplasări dintr-un colț al țării în partea opusă, veritabile marșuri ale credinței mărturisitoare, și vine cu acel elan, cu bucurie și entuziasm spre Slava lui Dumnezeu și uimirea noastră cei care după o deplasare de câteva sute de kilometri la care noi trebuie să ne odihnim câteva zile. Multumim, Inalt Preasfinția Voastră, pentru revederea aici în ținuturile unde a copilărit și crescut Sfântul Ioan Iacob Românul”, a transmis preotul de caritate Teodor Ciurariu, de la capela Spitalului Municipal Dorohoi.

Spre finalul Sfintei Liturghii, pentru efortul depus la lucrările de înnoire și înfrumusețare a bisericii, părintele Eugen Lăzărescu a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de refacere a bisericii au primit distincții de vrednicie, oferite din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Biserica Sfinții Voievozi – Hudeşti a fost zidită între anii 1756-1759 de către spătarul Mihalache Boldur Lăţescu, descendent din familia vornicului Boldur, din perioada domniei lui Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504). Biserica este zidită din piatră având o grosime la zid de 140 cm. Are formă de cruce cu partea de vest încheiată în absidă. Bolta are formă de fund de navă. Absidele laterale sunt largi încheiate cu zidărie de cărămidă. Pridvorul clopotniţă a fost adăugat în 1886, de către Costache Boldur Lăţescu, odată cu piatra funerară care atestă cavoul unor membri din familia Boldur, din pronaos. A fost pictată în tehnica frescă în perioada 1995-1997.








 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...