Binecuvântare de har în parohia Lunca

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat sâmbătă resfinţirea Bisericii "Sf. Dimitrie" din parohia Lunca, Protopopiatul Botosani.

De dimineaţă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întâmpinat în poarta sfântului lăcaş de copii îmbrăcaţi în straie populare, credincioşi şi soborul de preoţi. Pentru acest moment deosebit au fost lăsaţi să zboare mai mulţi porumbei albi. Într-o atmosferă duhovnicească, de linişte, slujba de resfinţire a fost săvârşită aşa cum este tradiţia, mai întâi în exteriorul şi apoi în înteriorul bisericii.

La final, oamenii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat la sfânta masă. "Este o mare sărbătoare sfinţirea unei biserici. Se poate intra o singură dată prin sfântul altar. Este o tradiţie frumoasă şi de aceea venim să ne rugăm pentru sănătate şi pentru toate cele ce sunt de folos pentru noi", a declarat Vasile Radu, din Botoşani.

"Am fost la mai multe sfinţiri de biserici, pentru a trece prin sfântul altar. Aveam mai multă putere, pentru că eram tânără. Mulţumesc însă lui Dumnezeu că mi-a ajutat acum să ajung să trec din nou prin sfântul altar. Am simţit o mare putere, parcă am fost mai aproape de Dumnezeu", a declarat Eleonora Covaliu, de 79 de ani, din Lunca.



După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură. La final, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani, a remarcat faptul că, în timpul slujbei, IPS Teofan a cerut Sfântului Duh atât sfinţirea bisericii, cât şi a sufletelor celor prezenţi, iar pr. paroh Cristinel Axinte a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru prezenţă.

Cei care au contribuit la restaurarea sfântului lăcaş închinat Sfântului Dimitrie au primit distincţii de vrednicie. Lucrările de reconsolidare şi renovare la Biserica "Sf. Dimitrie" s-au derulat în perioada 1999-2005, prin străduinţa părintelui paroh Cristinel Axinte, prin contribuţia enoriaşilor din parohie şi a altor donatori şi ajutători. Pictura a fost realizată între 2000-2005, în tehnica frescă. (C.Ciofu)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben la Botoșani până marți dimineață, cu risc de inundații pe râul Prut!

astăzi, 13:25

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Prut, pe sectorul amonte acumularea Stânca-Costești. și au instruit Cod galben, din această sear...

Procesiunea Învierii la Botoșani, în a treia zi de Paști!

astăzi, 13:17

Întrucât, în 2025, prăznuirea Sfântului Gheorghe (23 aprilie) - ocrotitorul municipiului Botoșani, pică în Săptămâna Luminată, tradiționalul pelerinaj de Flo...

AI a realizat Topul celor mai mari 10 români din istorie. TREI sunt botoșăneni!

astăzi, 12:30

Inteligența artificială a realizat un Top 10 al celor mai mari români din istorie. „Acest top reflectă diversitatea contribuțiilor românești, de la lideri politici și milit...