Ceremonialul, desfăşurat în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a început cu primirea oficialităţilor de către Garda de onoare.
Fetele din Botoşani au intonat imnul de stat al României, iar mai apoi un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă. Reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi ai partidelor politice au depus coroane şi jerbe la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.
Zeci de botoşăneni au asistat la întregul ceremonial, îndurând temperaturile scăzute de afară. La final, cu toţii s-au prins de mâni şi au dansat Hora Unirii.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.