Luni, 20 ianuarie 2025, parohia „Înălțarea Domnului” din Ibănești, protopopiatul Dorohoi, a găzduit un atelier de formare și scriere de proiecte destinat preoților din Arhiepiscopia Iașilor, care vor participa la Concursul Național Catehetic, intitulat „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2024 – 21 mai 2025.
Evenimentul a fost coordonat de părintele prof. dr. Bogdan Racu, Inspector pentru Învăţământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, cu susținerea părintelui protopop Ionuț Ștefan Apetrei și a părintelui Ovidiu Berechea, responsabilul cu catehizarea din protopopiatul Dorohoi, care a fost și gazda întâlnirii.
La atelier au participat preoți din protopopiatele Dorohoi, Botoșani, Săveni și Darabani, iar întâlnirea a fost structurată în patru componente esențiale, menite să ofere participanților o pregătire completă pentru realizarea proiectelor catehetice:
Prezentarea conceptului Concursului Catehetic 2025 a fost realizată de părintele Ionuț Viorel Pușcașu, responsabil cu cateheza din protopopiatul Darabani, care a explicat conceptul ediției din acest an, subliniind tematica, scopul și obiectivele proiectului. Participanții au fost încurajați să dezvolte proiecte care să promoveze valorile creștine, să încurajeze implicarea tinerilor și să sporească comuniunea în comunitățile parohiale.
Părintele Ovidiu Berechea, responsabil cu cateheza în protopopiatul Dorohoi, a detaliat procesul de realizare a celor trei cateheze obligatorii. S-a pus accent pe structurarea temelor, metodele interactive care pot fi folosite pentru a atrage interesul tinerilor și importanța adaptării mesajului la nevoile comunității.
Părintele prof. Cosmin Constantin Pristavu de la parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” Broscăuți a oferit participanților explicații clare despre modul de alcătuire a dosarului pentru concurs, care include documentele necesare pentru participare, calendarul de activități și materialele justificative. Accentul a fost pus pe acuratețea documentării și pe respectarea cerințelor stabilite de organizatori.
Spre final, părintele Ionuț Crețu de la parohia „Nașterea Maicii Domnului” Broscăuți a vorbit despre realizarea materialelor media (fotografii, videoclipuri și articole de presă), oferind sfaturi practice pentru a reflecta cât mai bine mesajul catehetic. De asemenea, a explicat importanța unei prezentări vizuale de calitate în promovarea proiectului în comunitatea locală și în mediul online.
Un moment cheie al atelierului a fost activitatea practică, în cadrul căreia preoții prezenți au lucrat în echipe pentru a întocmi un proiect catehetic aplicat. Fiecare echipă a avut sarcina de a dezvolta un plan pentru o activitate catehetică. Aceasta a inclus: alegerea unei teme relevante pentru comunitate, întocmirea unui calendar de activități și a unui portofoliu, precum și elaborarea materialelor catehetice și media necesare.
Lucrul în echipă a fost unul dintre aspectele cele mai apreciate ale atelierului. Participanții au subliniat importanța colaborării și schimbului de idei, elemente care contribuie la succesul unui proiect catehetic.
Participanții au remarcat că un proiect catehetic bine organizat poate avea un impact durabil, inspirând tinerii să rămână aproape de valorile credinței și să își asume un rol activ în viața parohiei.
„Participarea noastră la acest atelier ne oferă răspunsuri la întrebările pe care le aveam cu privire la desfășurarea Concursului Catehetic. Am primit sfaturi și sugestii pentru toate etapele concursului astfel încât să raelizăm activități frumoase și rodnice în parohiile implicate. Întâlnirea a fost una activ-participativă, fiecare preot fiind implicat în activitățile desfășurate.” Pr. Ionuț-Viorel Pușcașu, parohia Bașeu, responsabil cateheză, protopopiatul Darabani
„O dezbatere interesantă, reală și sinceră, spre împlinirea scopului de a ne mărturisi credința ortodoxă. A fost o bucurie să participăm la o activitate deosebită și de mare folos pentru pastorația tinerilor din parohiile noastre.”Pr. Dumitru Hapău, parohia Dersca, protopopiatul Dorohoi.
„Prin întâlnirea de astăzi am reușit să mai punem o cărămidă la formarea noastră, a preoților, care să ne ajute în pastorație și în relația cu oamenii din parohiile de unde venim. Chiar dacă este vorba despre un concurs, am întâlnit astăzi mai mulți preoți uniți din același motiv: nevoia de a fi aproape de credincioșii noștri și, în contextul întâlnirii de astăzi, mai aproape de tinerii și copiii din parohii.”Pr. Teofan Justinian Curelariu, parohia Iezer, protopopiatul Dorohoi.
„Am participat astăzi, cu bucurie, la trainingul catehetic desfășurat la Ibănești. Zilele trecute, meditând la posibilitatea participării la un „concurs catehetic” mi se părea destul de redusă, existând foarte multe necunoscute. Prin profesionalismul celor care au fost prezenți alături de noi, părintele inspector Bogdan Racu, a responsabililor cu catehizarea de la protopopiate, prin modul interactiv de prezentare, de implicare a tuturor, au dispărut necunoscutele și a apărut sentimentul arzător de implicare și dorința de colaborare cu astfel de îndrumători. Mulțumiri!” Pr. Gabriel Ioniță, parohia Iacobeni, protopopiatul Săveni.
„Dau slavă Bunului Dumnezeu și îi mulțumesc pentru orice zi, pentru fiecare clipă și pentru toate momentele favorabile de îmbogățire duhovnicească. Pentru mine, ziua aceasta a fost o activitate ziditoare, de aceea sunt mulțumit în sinea mea, pentru că am învățat lucruri noi, am înțeles modul de elaborare și creare a unui proiect catehetic. Mărturisesc că nu am mai participat la o activitate de acest fel, și îndrăznesc, asemenea acelui famen din Etiopia care citea din prorocul Isaia, fiind întrebat de apostolul Filip: Înțelegi oare ce citești?, să spun și eu: cum aș putea să înțeleg dacă nu mă va călăuzi cineva? Cum să realizez un proiect dacă nu cunosc principiile de bază? De aceea mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a rânduit să existe între noi oameni care să-i călăuzească pe alții prin deschiderea unui orizont, de aceea mulțumesc părintelui Bogdan Racu, părinților formatori, precum și celorlalți părinți prezenți.” Pr. Ovidiu Lungu, parohia Unguroaia, protopopiatul Botoșani.
„Am participat din postura de responsabil cu activitatea de catehizare la cea de-a doua ediție a training-ului pentru Concursul Național Catehetic. Aceste activități sunt cu adevărat utile pentru toți preoții care doresc să participe la acest concurs, întrucât un astfel de atelier le oferă toate instrumentele necesare implementării și organizării activităților din cadrul concursului în propria parohie, precum și pașii de urmat în întocmirea portofoliului de participare.
De asemenea, pe lângă acest atelier, membrii Biroului de Cateheză al Arhiepiscopiei Iașilor sunt mereu la dispoziția celor care doresc să se implice în astfel de activități, oferindu-le tot suportul necesar pentru o cât mai bună reprezentare atât la nivel eparhial, cât și la nivel de Patriarhie. Ceea ce este mai important, însă, este organizarea unor activități catehetice de impact în propria comunitate.” Pr. Bogdan Azamfirei, parohia Victoria-Stăuceni, responsabil cu cateheza, protopopiatul Botoșani
Atelierul catehetic desfășurat la parohia „Înălțarea Domnului” din Ibănești a fost un prilej de învățare, colaborare și reflecție pentru preoții participanți. Prin sesiunile teoretice și aplicațiile practice, aceștia au dobândit cunoștințe și instrumente valoroase pentru a dezvolta proiecte catehetice care să inspire și să educe tinerii din comunitățile lor.
Evenimentul a fost apreciat pentru organizare și pentru oportunitatea oferită de a pune în practică principiile învățate. La final, participanții și-au exprimat dorința de a implementa în parohiile lor proiecte catehetice care să promoveze credința, comuniunea și valorile creștine.
În perioada 8-16 aprilie 2025, va avea loc evaluarea proiectelor la nivel de protopopiate, iar portofoliile câştigătoare (locurile I, II şi III) vor fi transmise Centrului eparhial, pentru evaluare în etapa eparhială. (pr. Crețu Vasile Ionuț)
Sursa Slovacreștină.ro