Asta-i muzica ce-mi place!

Asta-i muzica ce-mi place!

 Alfonso Saura  

Vineri, 20 noiembrie, Filarmonica botosaneana a oferit melomanilor un concert de exceptie. Prin prezenta unuia dintre "copiii minune" ai muzicii culte romanesti, in persoana tinerei violoniste Simina Croitoru, si a dirijorului spaniol Alfonso Saura, am putut asista la ceea ce as putea numi, fara a-mi fi teama ca gresesc, "un regal musical".

Cheia succesului a fost relativ simpla, dar rareori aplicata. In prima parte, Concertul pentru vioara si orchestra in re major de Beethoven, cu sonoritatile bine cunoscute din final, la care tanara interpreta a "daruit" si un biss cu miniatura Enesciana "Lautarul", ce a incheiat intr-un ropot de aplauze binemeritate prima parte a concertului.

Regret faptul ca la Botosani exista (din pacate) printre unii spectatori melomani si prostul obicei de a pleca din sala dupa prima parte, cand solistul principal si-a incheiat "prestatia", dar tot ce le pot spune este ca au ratat pur si simplu o "parte a doua" de-a dreptul "incandescenta", formata din ceea ce putem numi lucrari simfonice de "larga popularitate".

O parte a doua dedicata unui buchet de uverturi celebre. Lucrari frumoase, accesibile tuturor melomanilor, indiferent de gradul de cultura muzicala pe care-l au. Si rezultatul s-a vazut caci putine au fost datile cand, la sfarsitul concertului, toti spectatorii din sala s-au ridicat in picioare ovationand pur si simplu pe membrii filarmonicii, in fruntea carora Alfonso Saura a triumfat.

"Asta-i muzica ce place!". Nu am spus-o eu, ci aplauzele spectatorilor.

Cu un asemenea repertoriu, Filarmonica din Botosani poate umple nu numai o sala ci chiar si un amfiteatru sau o alta locatie in aer liber culegand binemeritate aplauze. Astfel de concerte, cu un asemenea repertoriu, se canta peste tot in lume. De la Berlin la Paris sau Cicago, asemenea concerte au menirea de a atrage marea masa de oameni spre muzica adevarata, innobilandu-le sufletele.

Marii dirijori si interpreti de muzica culta, nu numai ca nu ocolesc un asemenea repertoriu, dar il si impun, ca o unica si fericita solutie in formarea unui auditoriu cultivat. Inca odata sincere felicitari tuturor celor ce au avut frumoasa inspiratie de a alcatui un asemenea repertoriu.

Personal, astept cu un deosebit interes si conertul de joi, 26 noiembrie, al formatiei camerale a Filarmonicii, deasemeni cu un repertoriu frumos, accesibil pentru toti iubitorii de muzica buna.

Post Scriptum: Sunt convins ca cei ce au asistat la acest concert au fost cu mult mai castigati (cel putin spiritual) decat cei ce si-au inrosit ochii si tocit nervii la dezbaterea prezidentiabililor, oferita de mai toate televiziunile romanesti.

Prof. Constantin Ionescu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
16

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
73

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
200

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...