De multă vreme comuna Vârful Câmpului nu a mai cunoscut o asemenea animație și emoție colectivă.
În miez de vară, Duminică, 9 iulie 2017, întreaga suflare de pe valea Siretului a fost mai animată ca oricând de un act de civilizație spirituală în viața comunității – Sfințirea Bisericii "Sfântul Dimitrie" Vârful Câmpului.
Atmosfera de mare sărbătoare s-a simțit încă de dimineață, când nici soarele binecuvântat, nici norii, nici vântul, nu au tulburat liniștea Dumnezeiască așternută deasupra Sfântului Așezământ și localității Vârful Câmpului.
Întâmpinat de călăreți, îmbrăcați în costume naționale, de copii și de adulți cu buchete de flori și tradiționala pâine cu sare și-a făcut apariția Prea Sfințitul episcop Calinic Botoșăneanul, care ne-a impresionat prin statura și ținuta Sa voievodală. Însoțit de arhiepiscopul Cristian Iustinian din partea Patriarhiei, 5 diaconi de la Mitropolia Iași și un sobor de preoți (24) din cercul pastoral Dorohoi, starețul Mănăstirii Gorovei, Teofil Timișag, de protopopul Protoieriei Dorohoi, părintele Stelian Ciurciun, de preotul paroh Dumitru Budeanu, emoționat, copleșit de măreția evenimentului și grija ca totul să decurgă după program și canoane, de primarul comunei, ing. Maria Huțu, Prea Sfințitul episcop Calinic Botoșăneanul a început slujba de sfințire a Bisericii "Sf. Dimitrie", ctitorită, în anul 1863, de Principesa Aglaia Moruzi. Biserica a mai suferit reparații parțiale, în 1889, cu cheltuiala prințesei Smaranda Moruzi, apoi, în anii 1922, 1928, 1931. Este pentru prima dată când se face o restaurare totală, cu subzidire, consolidarea zidurilor, înlocuirea acoperimântului, introducerea unei moderne instalații de încălzire și electrificare și s-a execut pictura interiorului. Totodată s-a continuat dotarea cu podoabe bisericești Bisericii.
Un fapt neașteptat, o mare surpriză pentru toți a constituit-o prezența la Vârful Câmpului, la sfințirea Bisericii, a unei descendente a familiei Moruzi – Rosetti, nepoata doamnei Catinca Rosetti, cu domiciliul actual în Germania, Dusseldorf, care a aprins o candelă și a pus un buchet de flori la Cavoul unde își fac somnul de veci: Prințul Panaite C. Moruzi, depus într-un sarcofac de zinc în Cavoul familial; Dimitrie Moruzi, fost prefect de Dorohoi, prefect al Poliției Capitalei București, deputat din partea partidului Conservator, primar onorific al comunei Vârful Câmpului între 1879 – 1883 și prințesa Smaranda Moruzi, înmormântată în cripta Cavoului Princiar Moruzi.
Pentru cei peste 3500 de credincioși care au luat parte la slujba de sfințire, aceste rare momente spirituale vor rămâne desigur întipărite în mintea și sufletul tuturor credincioșilor.
Strădania p.c. preot Dumitru Budeanu a fost remarcată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, acordându-i gradul de iconom stavrofor. Domului ing. dr. Valeriu Iftime aflat printre principalii sponsori a consolidării Bisericii și executării Picturii interioare, Mitropolia Moldovei i-a acordat Distincția Mitropolitană Crucea Moldavă.
Preasfințitul episcop Calinic Botoșăneanul a înmânat și un număr de 17 Distincții de vrednicie, drept recunoaștere a efortului de susținere a restaurării Bisericii. Au fost însemnate asemenea Distincții doamnei primar al comunei Vârful Câmpului, ing. Maria Huțu, foștilor primari Dumitru Țuca, Aurel Ungureanu, sponsorilor importanți: Oana Cocriș, Ioan Cocriș, ing. Dumitru Popescu, director S. C. S.U.C.T. S.A. Suceava, ing. Ioan Popescu, S.C. Combustibilul Botoșani, Vasile Drăgoi, fost director al I.M.A.I.A. Botoșani, pensionar, Ioan Șova, Alexandru Matei P.P.T. București, Alexandru A. Matei, S.C. ALTUDO SRL. Vârful Câmpului, Mihai Măzăreanu, Ioan Râznic, prof. Gheorghe Honceriu, Genovu Sandu Constantin. Deosebite mulțumiri i s-au adus odată cu înmânarea distincției doamnei educatoare, Adela Budeanu, soția preotului Dumitru Budeanu, pentru efortul constant de susținere totală a preotului, iconom stavrofor, care cu modestie și răbdare, efort și sacrificiu de sine, a reușit să îndeplinească o faptă vrednică de pomenire. Pentru aportul avut la dotarea Bisericii, prof. Dănuț Huțu, directorul Direcției Pentru Cultură Botoșani, a primit aceeași distincție de vrednicie. Suntem convinși că momentele de înălțare spirituală petrecute cu ocazia sfințirii Bisericii vor rămâne multă vreme întipărite în mintea și sufletul participanților, vor contribui desigur la întărirea credinței și încrederii față de Biserică și slujitorii săi.
(Aristide Zub)