Apel către municipalitatea botoșăneană: Salvați Casa ”Friedrich Costiner”!

Campania lansată în spațiul public a adunat până acum sute de semnături din partea cetățenilor.

”Vă rugăm să nu ignorați starea de degradare avansată a clădirii-monument istoric ce a aparținut afaceristului Friedrich Costiner, Aleea Maxim Gorki, nr.13, municipiul Botoșani, aflat pe lista patrimoniului cultural românesc și inițiați procedura de exercitare a dreptului de preempțiune în scopul de a reda comunității această clădire, așa cum arăta odinioară”, este mesajul unei petiții publice.

De ce este important?

Casa ”Friedrich Costiner" este parte din istoria orașului. Dispariția acesteia va duce nu numai la pierderea unui monument arhitectural de o frumusețe aparte, ci și la uitarea în negura timpului a unui important crâmpei din istoria acestei urbe.

Casa ”Friedrich Costiner", construită la sfârșitul sec. XIX, este parte din istoria acestui oraș. Fost administrator la societatea Hercules, fost proprietar la "Prima societate a morilor cu aburi, societate în nume colectiv" din Botoșani, fost proprietar al moșiei Corni, Friedrich Costiner (1864-1927) aduce o deosebită contribuție la dezvoltarea orașului Botoșani, fiind totodată decorat cu Coroana României și Steaua României.

Așadar, neimplicarea autorităților locale în păstrarea și restaurarea acestei importante clădiri din peisajul urbanistic botoșănean va duce atât la dispariția unui monument arhitectural de o frumusețe aparte, cât și la pierderea în negura timpului a unui important crâmpei din istoria acestui oraș. Cred că schimbările apar atunci când oameni ca mine și ca tine își unesc eforturile și susțin acele lucruri în care cred cu tărie. Împreună putem ajunge la oameni care ne împărtășesc părerea și putem determina schimbarea pe care ne-o dorim”, a transmis Cristian, inițiatorul petiției.

”Friedrich Costiner a fost unul dintre marii arendași evrei, făcut, așa cum era timpul, responsabil de răscoala din 1907. Au vrut țăranii să intre atunci și în curtea lui. Și acea casă a fost revendicată, știu că niște nepoți au primit-o. Dar nu i-au făcut nimic, au lăsat-o așa, au intrat acolo oamenii străzii. Dar acolo este un monument de arhitectură, după mine unul dintre cele mai frumoase din județ, nu doar din oraș”, declara istoricul Gheorghe Median în anii din urmă.

Până în această dimineață, petiția a fost semnată de peste 300 de persoane.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...