Apel către municipalitatea botoșăneană: Salvați Casa ”Friedrich Costiner”!

Campania lansată în spațiul public a adunat până acum sute de semnături din partea cetățenilor.

”Vă rugăm să nu ignorați starea de degradare avansată a clădirii-monument istoric ce a aparținut afaceristului Friedrich Costiner, Aleea Maxim Gorki, nr.13, municipiul Botoșani, aflat pe lista patrimoniului cultural românesc și inițiați procedura de exercitare a dreptului de preempțiune în scopul de a reda comunității această clădire, așa cum arăta odinioară”, este mesajul unei petiții publice.

De ce este important?

Casa ”Friedrich Costiner" este parte din istoria orașului. Dispariția acesteia va duce nu numai la pierderea unui monument arhitectural de o frumusețe aparte, ci și la uitarea în negura timpului a unui important crâmpei din istoria acestei urbe.

Casa ”Friedrich Costiner", construită la sfârșitul sec. XIX, este parte din istoria acestui oraș. Fost administrator la societatea Hercules, fost proprietar la "Prima societate a morilor cu aburi, societate în nume colectiv" din Botoșani, fost proprietar al moșiei Corni, Friedrich Costiner (1864-1927) aduce o deosebită contribuție la dezvoltarea orașului Botoșani, fiind totodată decorat cu Coroana României și Steaua României.

Așadar, neimplicarea autorităților locale în păstrarea și restaurarea acestei importante clădiri din peisajul urbanistic botoșănean va duce atât la dispariția unui monument arhitectural de o frumusețe aparte, cât și la pierderea în negura timpului a unui important crâmpei din istoria acestui oraș. Cred că schimbările apar atunci când oameni ca mine și ca tine își unesc eforturile și susțin acele lucruri în care cred cu tărie. Împreună putem ajunge la oameni care ne împărtășesc părerea și putem determina schimbarea pe care ne-o dorim”, a transmis Cristian, inițiatorul petiției.

”Friedrich Costiner a fost unul dintre marii arendași evrei, făcut, așa cum era timpul, responsabil de răscoala din 1907. Au vrut țăranii să intre atunci și în curtea lui. Și acea casă a fost revendicată, știu că niște nepoți au primit-o. Dar nu i-au făcut nimic, au lăsat-o așa, au intrat acolo oamenii străzii. Dar acolo este un monument de arhitectură, după mine unul dintre cele mai frumoase din județ, nu doar din oraș”, declara istoricul Gheorghe Median în anii din urmă.

Până în această dimineață, petiția a fost semnată de peste 300 de persoane.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineața de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...