Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” invită publicul la spectacol

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” invită publicul la spectacol

Odată cu venirea primăverii, actorii Teatrului „Mihai Eminsecu” Botoșani, invită publicul la vizionarea a trei spectacole pe săptămână, ziua de joi fiind declarată zi de spectacol.

În cursul acestei săptămâni, vor fi puse în scenă trei piese de teatru, după cum armează:

Joi, 4 martie 2021, începând cu ora 18:00, la Casa Tineretului Botoșani, va avea loc spectacolul „Ursul”, după A.P.Cehov.

Regia artistică este asigurată de Mihai Donțu iar scenografia de Mihai Pastramagiu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu și Radu Dragoș.

Mereu atent la meandrele trăirilor sufleteşti, dramaturgul rus A. P. Cehov evidenţiază, în piesa sa "Ursul", cam cât pot dăinui în timp, pentru o femeie, jurămintele de fidelitate eternă.

La moartea soţului, o doamnă din lumea bună a vremurilor demult apuse, jură celui tocmai plecat "dincolo" credinţă fără de cusur până la capătul vieţii. Doar că pe când încă trăia, soţul - pentru a menţine aspectul de familie respectabilă - făcuse diverse împrumuturi. Imediat după deces, creditorii au şi venit la soţie să ceară banii împrumutaţi de defunct. O vreme "tare pe poziţie", soţia îndoliată nu cedează la avansurile unuia dintre creditori, pentru ca în cele din urmă să se aleagă praful din jurămintele făcute soţului înălţat la ceruri.

„Este vorba de o comedie spumoasă, gândită de regizorul Mihai Donţu în ritm alert, cu ironii îngroşate "la moment", cu un final în care viaţa - în fapt, dragostea - triumfă în ciuda unor norme socotite la un moment dat a fi de netrecut.

Actorii Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu şi Radu Dragoş au înţeles pe deplin intenţiile dramaturgului, drept care spectacolul - benefiicind şi de scenografia inspirată a lui Mihai Pastramagiu - se constituie ca o felie de viaţă adevărată, credibilă, impregnată de optimism. Ca întotdeauna când e vorba de Cehov şi trupe cu reale calităţi artistice - spectacolul merită să fie văzut!”, au transmis organizatorii spectacolului.

Sâmbătă,  6 martie  și duminică 7 martie, începând cu ora 18.00, actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, invită publicul la spectacolul „Zeul măcelului”, de Yasmina  Reza, în traducerea lui Tudor Țepeneag. Regia este asigurată de Erwin Șimșensohn, iar scenografia îi este atribuită lui Mihai Pastramagiu.

Din distribuție fac parte actorii: Daniela Bucătaru (Veronique Vallon), Ioan Crețescu (Michel Vallon), Gina Pătrașcu – Zamfirache (Annete Reille) și Valentina Popa (Alain Reille).

„A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într - un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și- a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat  îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “ Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor.  Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre  “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și  ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.

Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate?

Zeul măcelului, de Yasmina Reza ,este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”. (Irina Zlotea, teatrolog)

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 510970 (program: 10.00 – 18.00, de marți până vineri, iar sâmbătă și duminică  în intervalul orar 15.00 - 18:00)

sau online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Prețul unui bilet este de 30 lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%, prețul unui bilet fiind de 15 lei.


 

 

Spune-ne opinia ta