Activitățile Memorialului Ipotești în luna februarie. Unele sunt dedicate lui Titu Maiorescu

Luna februarie va fi marcată la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” de o serie de activități, unele dintre ele dedicate lui Titu Maiorescu.

Pe 10 februarie, Memorialul va lansa proiectul de prezentare a revistei „Convorbiri Literare”, de la a cărei apariție se împlinesc 155 de ani: primul număr al revistei – organ de presă al Societății „Junimea” – a apărut la 1 martie 1867, la Iași.

Mihai Eminescu a publicat în paginile revistei 41 de poezii, începând cu numărul din 15 aprilie 1870. Memorialul Ipotești își propune să prezinte online, pe pagina sa de Facebook, zi de zi, numerele revistei cu accent pe poeziile lui Mihai Eminescu, pe textele dedicate vieții și operei poetului.

Aflată la prima ediție, Ziua Națională a Lecturii, organizată pe 15 februarie, va fi dedicată, la Memorialul Ipotești, lui Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840 – d. 18 iunie 1917), personalitate reprezentativă pentru cultura română a sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Expoziția de documente, în original și reproduceri, Titu Maiorescu în Fondul Documentar Ipotești, vernisată cu acest prilej, va fi însoțită de Lecturi din jurnal și corespondență – Titu Maiorescu.

Pe 16 februarie, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Lecturile Poeți în dialog se desfășoară lunar la Memorialul Ipotești, la fiecare ediție fiind invitați doi poeți care discută despre actul creativ, despre poezie în general, citesc poeme din propria creație, dar și fragmente din opera lui Mihai Eminescu.

În perioada ianuarie 2019 - ianuarie 2022, la întâlnirile Poeți în dialog au participat: Cosmin Perța și Ioan Es. Pop; Liviu Antonesei și Radu Andriescu; Nicolae Sava și Radu Florescu; Nicolae Panaite; Magda Cârneci și Simona Popescu; Ioan Radu Văcărescu și Rita Chirian; Mina Decu și Florin Partene; Gellu Dorian și Grigore Chiper; Svetlana Cârstean și Andrei Gamarț; Doina Ioanid și Șerban Axinte; Nichita Danilov și Emilian Galaicu-Păun; Andrei Doboș; Andra Rotaru și Cătălina Matei; Teodor Dună și Dan Coman; Stelorian Moroșanu și Dan Sociu; Luminița Amarie și Manon Pițu; Răzvan Țupa și Paul Vinicius; Lucian Vasiliu și Robert Șerban; Aurel Pantea și Ioan Moldovan; Liviu Ioan Stoiciu și Adrian Alui Gheorghe; Ioan Pintea și Paul Aretzu; Diana Geacăr și Oana Cătălina Ninu; Daniel Corbu și Ion Munteanu; Claudiu Komartin; Andrei Dósa și Alexandru Vakulovski; Ion Pop și Adrian Popescu; Doru Mareș și Crista Bilciu; Livia Roșca și Iulian Tănase; Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu; Matei Vișniec și Anca Mizumschi.

Cu ocazia altor activități ale Memorialului Ipotești, la lecturi și discuții au mai participat: Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureșan și poeții botoșăneni: Dumitru Necșanu, Cristina Șoptelea, Nicolae Corlat, George Luca, Gabriel Alexe, Vasile Iftime, Petruț Pârvescu, Florentina Toniță, Nina Viciriuc, Lucia Olaru Nenati, Vlăduț Scutelnicu.

Seria de evenimente dedicate cititului va continua în data de 23 februarie cu Lecturi editoriale Eminescu: Titu Maiorescu, Petru Creția.

Pe 28 februarie, Memorialul va lansa numărul 5-6 al Revistei de Studii Românești „Glose”. Ajunsă la al treilea an de apariție, revista reconfirmă determinarea de a intensifica demersurile dedicate unei rețele de suport pentru studiile românești din mediul internațional și lansează specialiștilor în domeniu din universitățile, centrele de cercetare sau instituțiile de profil din străinătate și din România apelul de a se reuni pentru a construi împreună instrumentele de expresie cele mai adecvate pentru o astfel de comunitate profesională.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

astăzi, 19:45

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

astăzi, 19:10

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

astăzi, 18:30

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...