Acţiuni derulate în Săptămâna Națională a Voluntariatului, de Asociaţia Umanitară "Inimi la unison" FOTO, VIDEO

PROVOBIS – Centrul  Național de Resurse pentru Voluntariat a lansat organizațiilor și voluntarilor acestora apelul de a se mobiliza pentru a sărbători prin acțiuni planificate voluntariatul în săptămâna 12 – 18 mai 2014.

Asociatia Umanitară "Inimi la uninson" a înscris în Calendarul Săptămânii Naționale a Voluntariatului 7 acțiuni, câte una pentru fiecare zi a acestei săptămâni.

"SNV INFO – Împreună pentru o lume mai bună", "Ziua  lecturii", "Jocuri, joacă, jucării pentru/cu/intre copii", "Voluntar pentru mediul tău", "Nepoți pentru bunici – Bunici pentru nepoți", "Atelier creativ" și "Voluntar de ocazie" sunt acțiunile pe care Asociația și-a propus să le deruleze  cu ajutorul partenerilor: Liceul Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botoșani, Școala Gimnazială "Sf. Maria" Botoșani, Școala Gimnazială nr. 1 Unțeni, structura Mânăstireni, jud. Botoșani, Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, Asociația "Ne trebuie speranță" Botoșani, Fundația "Claudia" Vorniceni, jud. Botoșani, Centrul Europe Direct Botoșani.
 
"SNV INFO – Împreună pentru o lume mai bună" a constat în  popularizarea initiativei PRO VOBIS, în afișarea materialelor oferite, respectiv sigla, afisul, banner-ul, precum și confecționarea  ecusonului asociației,  în vizionarea unor  materiale referitoare la voluntariat în general, prezentarea unor  aspecte elocvente din activitățile desfășurate în cadrul SNV 2013.






 
Acțiunea "Ziua  lecturii" a avut ca locație de bază  biblioteca fiecarei instituții sau bibliotecile/ filialele din localități, unde s-au făcut  prezentări de carte, li s-au recomandat  copiilor noile aparitii de carte sau pur și simplu s-au citit câteva pagini Elevii Liceului Tehnologic Special au desfășurat activitatea la sala de lectură a Bibliotecii Județene, apoi pe străzile orașului, unde au purtat un dialog cu cetățenii despre carte, despre rolul cărții în formarea unei culturi generale solide.

Elevii clasei a V – a A și a VIII a A, de la Scoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, au fost în vizită la Biblioteca orașului, unde au participat la prezentări de carte, au aflat despre noi apariții de carte si au vizitat sala de lectură. Și elevii claselor de gimnaziu de la Școala Gimnazială nr. 1 Unțeni structura Mânăstireni au citit fragmente din opere literare, au purtat discuții în legătură importanța lecturii în dezvoltarea culturală a individului.
 
În cadrul activității "Jocuri, joacă, jucării pentru/ cu/ între copii", propusă pentru miercuri, 14 mai, elevii Liceului "Sf.Stelian" au fost oaspeții copiilor cu sindrom Down la sediul Asociației "Ne trebuie speranță" unde s-au jucat cu aceștia și le-au oferit la final jucăriile. După amiază, începând cu ora 16, a avut loc o întâlnire a copiilor și tinerilor voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON cu copii ai Școlii Gimnaziale "Sf. Maria" în cadrul căreia s-au desfășurat jocuri cunoscute, s-au cântat cântece pentru copii. Copiii de la Școala "Sf. Maria" au primit în dar câte o jucărie.

Elevii clasei a V  a A, de la Școala Profesionalaă Specială,au fost în vizită la elevii clasei  I, pentru a le oferi jucării și a se juca împreună.

Elevii au fost organizati pe grupe, pentru diferite activități de joacă.Actvitatea propusă a avut ca scop dezvoltarea personală a participanților și socializarea cu un grup de copii defavorizați, precum și stimularea și dezvoltarea creativității.

Joi, 15 mai, elevii de la instituțiile de învățământ partenere în proiect au desfășurat, sub genericul "Voluntar pentru mediul tău", activitati de infrumusețare, plantări de flori, de arbori, acțiuni de ecologizare.Deoarece timpul a fost nefavorabil, actiunea stradală, planificată de elevii Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian", care viza realizarea de interviuri și implicarea cetățenilor în transmiterea unor mesaje cu caracter ecologic ,în ecologizarea unor spatii, nu a mai avut loc, urmând să fie reprogramată pentru joi, 22 mai. Elevii Școlii Gimnaziale "Sf. Maria" au realizat desene și flyere referitoare la necesitatea protejării pădurii, apelor, a mediuliui în general, apoi au plantat flori în ghivece. 140 de elevi voluntari ai Școlii Profesionale Speciale Câmpulung Moldovenesc au plantat 1000 de puieți, brazi și paltini.

 








 
Vineri, 16 mai, a fost ziua în care voluntari ai asociației, împreună cu elevi ai Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian" și Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, i-au vizitat pe cei 18 beneficiari ai Centrului de Îngrijire și Asistență "Sf. Ioan" de la Bucecea. Voluntarii le-au oferit  mici daruri și au petrecut tinp de o oră cu ei, ascultându-le  poveștile de viață din care au avut de învățat, i-au încurajat pe "bunici", i-au asigurat de dragostea și respectul lor, reușind să le alunge tristețea din priviri și  să-i facă să zâmbească.  Elevii ciclului primar de la Școala "Sf. Maria" au purtat discuții despre toleranță, acceptare, prietenie, apoi preț de câteva minute și-au exprimat dragostea și prietenia ÎMBRĂȚISÂNDU-SE. Tema activității a fost "Îmbrățișări gratuite".
 
Sâmbătă, 17 mai, voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON, elevi ai Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian", voluntari ai Asociației "Ne trebuie speranță", precum și ai Fundației "Claudia" Vorniceni au realizat în cadrul unui "Atelier creativ" produse hand made: brățări, jucării, felicitări, măști, tablouri, în vederea valorificării lor la "Târgul solidarității" organizat în ziua următoare.






 
Duminică, în ultima zi a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, a avut loc acțiunea "Voluntar de ocazie". Asociația INIMI LA UNISON a avut ca parteneri în organizarea acestei acțiuni Asociația NE TREBUIE SPERANȚĂ, Fundația CLAUDIA și Centrul EUROPE DIRECT Botoșani.
 
Pe pietonalul "Unirii" au fost amenajate standuri cu produsele realizate în ziua precedentă. Aceste produse au fost valorificate în mai puțin de trei ore.  Trecătorii, care au apreciat produsele și au donat în schimbul lor o sumă, au contribuit la constituirea unui fond care va fi destinat organizării zilei de 1 iunie – Ziua Copilului – pentru copiii cu sindrom Down.Din partea Centrului Europe Direct Botoșani au fost oferite trecătorilor publicatii și materiale informative, iar din partea Asociației INIMI LA UNISON au fost oferite jucării copiilor și cărți adulților aflati în trecere pe pietonal.
           
"Toți cei care au trecut pe la standurile noastre și au dăruit, toți care au cântat împreună cu copiii voluntari ai Fundației "Claudia", care au exprimat opinii verbale sau în scris  în legatură cu temele abordate în acest an, care au relaționat pentru câteva minute cu copiii cu sindrom Down, cu elevii cu cerințe educative speciale, dovedind empatie și solidaritate cu aceștia, au devenit VOLUNTARI DE OCAZIE, cărora le mulțumim pentru că ne-au ajutat în atingerea scopului acțiunii", a precizat prof. Alina Răileanu, reprezentanta Asociaţiei "Inimi la unison" Botoşani.
 
La acțiunile derulate la initiativa Asociației Umanitare INIMI LA UNISON în Săptămâna Națională a Voluntariatului 2014 au participat peste 250 de voluntari, elevi și tineri unii dintre ei devenind, în anumite situații, beneficiari.



"Apreciem eforturile deosebite depuse de cadrele didactice sub îndrumarea cărora s-au desfășurat activitățile. Printre acestea se numără prof. Constanța Puianu,  Rodica Apostol, Alina Buțerchi, Mirela Mindii, Iuliana Molie, de la Școala Gimnazială "Sf. Maria" Botoșani, prof. Adriana Andrei, Anca Catargiu și Alina Babici, de la Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, prof. Oana Elena Răileanu, de la Școală Gimnazială nr. 1 Unțeni, structura Mânăstireni. S-au mai implicat în acțiunile noastre d-na Ionela Tănase, bibliotecar la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu", d-na Andreea Crețu, bibliotecar la Biblioteca Orășenească din Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava și d-na Violeta Guriuc, bibliotecar, Școala Gimnazială "Sf. Maria" Botoșani, d-na Roxana Mihai, șeful Centrului de Îngrijire și Asistență "Sf Ioan" de la Bucecea și d-na psiholog Loredana Avătămăniței. Și nu în ultimul rând se cuvine să menționăm pe d-nele Silvia Griciuc, președintele Asociației "Ne trebuie speranță" și Maria Zvâncă, președintele Fundației "Claudia", precum și pe domnul Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT Botoșani", a completat prof. Alina Răileanu.

Membrii voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON care au coordonat acțiunile organizate în Săptămâna Națională a Voluntariatului 2014 mulțumesc tuturor partenerilor pentru mobilizare, implicare, seriozitate și promptitudine și speră în viitoare colaborări.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Magie pe Stadionul Municipal Botoșani. FC Botoșani a făcut istorie! 1-0 cu FCSB. (Foto Video)

Thursday, 21 November 2024

Meciul mult așteptat de suporteri a debutat pe Stadionul Municipal Botoșani, FC Botoșani – FCSB în a 4-a etapă din Superligă, joi seară, ora 20. Echipa lui Ciobotariu a început...

Valeriu Iftime: ,,Problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș”! (Video)

Thursday, 21 November 2024

,,Așa cum puteți observa, problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș, așa cum au făcut, ani de zile, cei de la PSD. De ce au făcut asta...

Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident. Care erau „tarifele”, la bucată!

Thursday, 21 November 2024

Percheziții de amploare au fost declanșate în județul Botoșani, de procurorii Parchetului General. Peste zece mii de ucraineni, moldoveni și ruși ar fi obținut documente care le permit li...