A murit Doina Cornea, cunoscută disidentă anticomunistă!

A murit Doina Cornea, cunoscută disidentă anticomunistă!

Una dintre cele mai importante personalități ale opoziției anticomuniste din România, Doina Cornea, a încetat din viață, anunță stirit.vr.ro.

Doina Cornea s-a născut în 1929 la Brașov și s-a remarcat în ultimii ani ai dictaturii prin atitudinea anticomunistă. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză a Facultății de Filologie de Universității Babeș-Bolyai din Cluj, de unde a fost destituită în 1983 și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi si amenințări.

Între 1982 și 1989, a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă". Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov, care s-au revoltat la 15 noiembrie 1987. Ambii au fost arestați pentru 5 săptămâni.

A fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în CFSN, din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic.

A fondat Forumul Democrat Antitotalitar din România, ca mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România.

A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria.

A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste şi a ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective.

Dumnezeu să o odihnească în pace!
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
2

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
292

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
239

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...