„A fost odată ca-n povești”, traseul turistic inedit de la Botoșani cu „Luceafărul” pe o sută de pietre

Idee inedită de promovare turistică în municipiul Botoșani. Autoritățile au dispus amplasarea prin tot orașul, dar mai ales în zona istorică, a o sută de pietre decorative, cu versuri din „Luceafărul”, poemul simbol al lui Mihai Eminescu.

Municipiul Botoșani este locul natal al poetului Mihai Eminescu. Acesta a vazut lumina zilei într-o casă din centrul istoric al orașului, în anul 1850 și a fost botezat la biserica din vecinătate, Uspenia, o ctitorie veche de cinci secole a soției voievodului Petru Rareș.

De altfel, Botoșaniul păstrează și astăzi, mai ales în zona centrală, farmecul târgului în care Eminescu s-a născut, un oraș cosmopolit, multietnic și bine dezvoltat economic și cultural, scrie Adevărul.

Tocmai de aceea, autoritățile din municipiul Botoșani au mizat pe acest brand cultural eminescian, dar și pe moștenirea istorică a târgului Botoșanilor, pentru dezvoltarea turismului local. Astfel, prin intermediul unui proiect transfrontalier, orașul, cel puțin partea sa istorică, a fost transformată într-o bibliotecă în aer liber. Pe urmele versurilor ”Luceafărului”, orice vizitator poate descoperi și istoria fascinantă a acestui municipiu din nordul extrem al României.

„A fost odată ca-n povești”, la pas prin lumea lui Eminescu

În anul 2022, la Botoșani a fost lansat proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”, finanțat cu fonduri europene. Prin acest proiect, în valoare de peste 1.5 milioane de euro, se urmărește ca cele două orașe, Botoșani și Bălți (Republica Moldova) să se dezvolte din punct de vedere turistic.

În primă fază, la Botoșani sunt montate 100 de pietre decorative pe care se află inscripționate versurile binecunoscutului poem eminescian „Luceafărul”.

Alegerea nu a fost întâmplătoare având în vedere că Eminescu este un adevărat brand al locului, municipiul Botoșani devenind de două ori pe an, capitală a literaturii românești. Pietrele sunt amplasate în cea mai atractivă zonă turistică a orașului, și anume, Centrul Istoric, o copie la scară mică a Leipzigului, oraș de secol XIX, continuând cu Pietonalul Bancar și Pietonalul Unirii, către parcul „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai frumoase zone verzi din Moldova, cu o vechime de peste 150 de ani.

Astfel, dacă un turist pleacă pe traseul strofelor, pentru a întregi acest puzzle poetic, are șansa să descopere o parte a celei mai înfloritoare perioade din istorie Botoșaniului, cu sedii de bănci de acum un secol și jumătate, case negustorești și boierești, biserici ale doamnelor Moldovei și multe altele.

De altfel, Botoșaniul este plin de mărturii ale prezenței lui Eminescu pe aceste meleaguri, de la casa în care s-a născut, biserica în care a fost botezat și până la foișorul din parc, în care se odihnea. Tot prin acest proiect sunt rehabilitate aceste foișoare, dar se stabilesc și niste trasee turistice legate de viața lui Eminescu, dar și de istoria Botoșaniului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...