A aparut numarul 2 al periodicului Vatra Noastra Romaneasca

A aparut numarul 2 al periodicului Vatra Noastra Romaneasca
Numarul 2 al periodicului Filialei Judetene Botosani a Uniunii Vatra Romaneasca este dedicat implinirii a 70 DE ANI DE LA INTRAREA ROMANIEI IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL.

Angajarea României în războiul antisovietic declansata la 22 iunie 1941 a avut ca obiectiv imediat eliberarea teritoriilor româneşti anexate de U.R.S.S. în vara anului 1940 şi, în perspectivă, anularea Dictatului de la Viena şi readucerea părţii de nord-vest a Transilvaniei la patria-mamă.

Caracterul şi obiectivele participării României la războiul împotriva Uniunii Sovietice au fost subliniate în celebrul ordin Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!, adresat armatei, în zorii zilei de 22 iunie 1941, prin care se cerea: "Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii voştri cotropiţi! Reîmpliniti în trupul Ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre".

Declanşată în aceeaşi zi, campania pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei s-a încheiat la 26 iulie 1941, odată cu eliberarea oraşului Cetatea Albă. La acţiunile militare au participat trei armate (l şi 4 române şi 11 germană), precum şi forţe ale aviaţiei şi marinei militare, în cele 35 de zile de lupte, armata română a angajat 473.103 militari, pierderile înregistrate, până la sfârşitul lunii iulie, ridicându-se la 24.396 militari morti, răniţi şi dispăruţi.

Din fostele judeţe Botoşani şi Dorohoi, au participat la ostilităţi două regimente de infanterie (37 şi 29), un regiment de cavalerie (8 roşiori), dar şi numeroase personalităţi militare care au văzut aici lumina zilei: generalii Gheorghe Avramescu, Leonard Mociulschi, Olimpiu Stavrat, Sava Caracas, Filip Agricola.

Periodicul se distribuie gratuit la Casa Armatei.
 
 
FILIALA JUDEŢEANĂ BOTOŞANI A UNIUNII VATRA ROMÂNEASCĂ
Preşedinte,
Ing. Paul Mircea IORDACHE


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sprijin financiar pentru sute de pensionari din municipiul Botoșani!

astăzi, 15:08
96

511 pensionari din municipiul Botoșani au primit tichete sociale, acestea fiind distribuite de către funcționarii Direcției de Asistență Socială. Este vorba despre tranșa acordată înain...

Urmează o nouă minivacanţă, câte zile libere vor avea angajaţii!

astăzi, 14:31
824

Este vorba de angajații din sectorul public, care se bucură de o nouă minivacanță. Statul le oferă încă o perioadă de odihnă în luna iunie.Românii angajați în sec...

O tânără născută în județul Neamț și stabilită la Botoșani este de negăsit!

astăzi, 14:12
222

Poliția este în alertă, după ce Mihaela Denisa Siminiceanu, de 21 de ani, a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Apropiații nu știu nimic despre locul unde s-ar putea afla.T&ac...