5 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa este unul dintre cei mai renumiti parinti marturisitori din temnitele comuniste, dizident anticomunist si luptator pentru drepturile omului. Nascut in ziua de 23 noiembrie 1925, in localitatea tulceana Mahmudia, si trecut la cele vesnice in ziua de 21 noiembrie 2006, in Washington, parintele profesor Gheorghe Calciu s-a dovedit a fi un neinfricat slujitor al Altarului si al neamului romanesc.

Dupa mai bine de 21 de ani petrecuti in inchisorile comuniste din Pitesti, Gherla, Jilava si Aiud, parintele Gheorghe Calciu va concluziona ferm: "In inchisoare, fara Dumnezeu, fara rugaciune si fara iertare, nu puteai sa supravietuiesti."

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a nascut in ziua de 23 noiembrie 1925, in localitatea Mahmudia, judetul Tulcea, intr-o familie cu unsprezece copii. Studiile primare si le va savarsi in satul natal, iar mai apoi, in anul 1945, tanarul Gheorghe termina Liceul "Principele Carol", din Tulcea, si se inscrie la Facultatea de Medicina, din Bucuresti.

In anul 1948, pe cand era in anul doi universitar, studentul Calciu-Dumitreasa atrage atentia comunistilor, drept urmare, el fiind inchis in mai multe inchisori comuniste ale vremii, printre care Jilava, Aiud si Pitesti. Intre anii 1949-1951, studentul Gheorghe Calciu a suferit din plin "reeducarea" din inchisoarea Pitesti. In grele incercari fiind, tanarul fagaduieste lui Dumnezeu faptul ca, daca va scapa cu viata din mainile comunistilor, se va indrepta spre slujirea Sfantului Altar.

In anul 1964, dupa saisprezece ani de necurmate chinuri, odata cu decretul de eliberare a tuturor detinutilor politici, tanarul Gheorghe Calciu este si el eliberat. Proaspat eliberat, tanarul student va urma, mai intai, cursurile Facultatii de Filologie, iar mai apoi cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, din Bucuresti. Fiind un student merituos, el va fi randuit profesor la disciplinele "Limba franceza" si "Studiul Noului Testament", la Seminarul Teologic din Bucuresti.

Chiar si dupa eliberare, Calciu Dumitreasa nu va fi slabit de comunisti, acestia din urma cautand neincetat sa-l faca sa taca. Teza de doctorat tot din cauza lor nu si-o va putea sustine, desi studiile le terminase de multa vreme.

In anul 1977 este daramata Biserica Enei, din Bucuresti, pe locul ei intentionandu-se a se ridica un restaurant. Mai apoi, in ziua de 8 martie 1978, cu putin inainte de inceperea Postului Mare, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa va rosti, in biserica Manastirii Radu Voda, primul dintre cele sapte predici, numite "cuvinte catre tineri". Aceste sapte predici au adunat tineri studenti din mai toate centrele universitare din capitala.

Predicile parintelui Calciu, pornite extrem impotriva gandirii si faptelor comuniste, au aprins mult spiritele, comunistii ajungand pana la a inchide biserica si a-i incuia pe seminaristi in camin. In anul 1979, dupa nenumarate amenintari si intimidari venite din partea comunistilor, parintele Gheorghe Calciu este arestat de securisti. Dupa o indelungata presiune politica, parintele va fi si caterisit.

In data de 20 august 1984, dupa alti cinci ani grei de inchisoare, la insistentele unor personalitati din afara tarii, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa este eliberat si scos in afara granitelor. Drept urmare, in anul 1985, impreuna cu sotia sa, Adriana, si cu fiul sau, Andrei, parintele se va stabili in orasul american Washington. Aici, el nu va inceta a suferi si a se osteni pentru situatia romanilor din tara, drept pentru care va si organiza emisiuni speciale, la posturile de radio "Vocea Americii" si "Europa Libera".

Parintele Gheorghe Calciu este randuit preot la Biserica Sfanta Cruce, din Washington, unde va si edita o foaie parohiala, larg raspandita in lume. Dupa revolutie, incepand cu anul 1990, parintele Gheorghe va reveni de mai multe ori in tara, cu aceste ocazii el sustinand nenumarate conferinte.

Cele mai de seama scriei ale sale sunt urmatoarele: "Sapte cuvinte catre tineri" (Editura Anastasia, Bucuresti, 1996); "Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase" (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1998); "Razboiul intru cuvant" (Editura Nemira, Bucuresti, 2001); "Homo americanus. O radiografie ortodoxa" (Editura Christiana, Bucuresti, 2002); "Testamentul Parintelui Calciu. Ultimele sale cuvinte, cu un portret biografic si sapte evocari (Editura Christiana, Bucuresti, 2007); "Suferinta ca binecuvantare" (Editura Cathisma, Bucuresti, 2007); "Marturisitorul prigonit. Predici, eseuri si meditatii religioase" (Editura Crigarux, Piatra Neamt, 2007); "Viata Parintelui Gheorghe Calciu, dupa marturiile sale si ale altora" (Editura Christiana, Bucuresti, 2007).

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa trece la cele vesnice in ziua de 21 noiembrie 2006, in Washington. Dupa aducerea in tara, parintele Gheorghe a fost depus mai intai in biserica Manastirii Radu Voda, unde a predicat cu atata curaj cuvantul lui Dumnezeu, iar mai apoi in cimitirul de la Manastirea Petru Voda. (crestinortodox.ro)

VEZI VIDEO: Botosaneanul DAN LUCINESCU la mormantul Parintelui CALCIU

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...

Angajatorii din domeniul transportului rutier, verificați de ITM Botoșani: Ce nereguli au descoperit inspectorii!

astăzi, 19:30

Campania de verificare s-a desfășurat în perioada 14.11 – 22.11.2024. In cadrul acestei campanii s-a urmărit verificarea angajatorilor care desfășoară activitate în domeniul...

O conductă avariată lasă fără apă la robinete locuitorii de pe două străzi din Botoșani!

astăzi, 18:48

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din OL cu diametrul de 200 mm, de pe strada Curcubeului (Școala Gimnazială nr.13) din municipiul Botoșani, echipele S.C. No...