Se împlinesc 25 ani de când Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele veşnice! Cunoscuţii interpreţi care au cântat pentru milioane de oameni rămân vii în amintirea celor care i-au iubit.
Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.
Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova.
Memoria celor care au stat la începuturile independenței și suveranității Republicii Moldova, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, va fi cinstită printr-o serie de evenimente în Chișinău, anunță publika.md. La liceul din Chişinău care le poartă numele va avea loc o expoziţie de fotografii. Ulterior, la monumentul celor doi vor fi depuse flori.
Ion Aldea-Teodorovici și Doina Marin s-au căsătorit în 1981, iar ca duet s-au lansat în cadrul unei seri de creație a poetului Grigore Vieru, un an mai târziu. Au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, cântând piese de un profund patriotism fiind primii care în anii 90 au cântat despre Limba Română, Tricolor, Mihai Eminescu, militând pentru idea unionistă și devenind un simbol al luptei pentru revenirea la adevăr în spațiul dintre Prut și Nistru. La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre", arata radiochisinau.md.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, mașina cu care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici din România spre Republica Moldova a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat cu viață, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, nu au supraviețuit.