Anul acesta se împlinesc 110 ani de când s-a pus piatra de temelie la construirea Azilului „Gheorghe și Ecaterina Cucu” – cea mai veche instituție de asistență socială din Dorohoi, scrie dorohoinews.ro.
Gheorghe și Ecaterina Cucu - Ctitorii orașului Dorohoi
Gheorghe Cucu s-a născut în anul 1848 în satul Dobronăuți, astăzi satul Hapăi. Ager la minte, a învăţat să citească şi să scrie de la frații săi. A îmbrăţişat cariera negustoriei reuşind prin muncă asiduă să dobândească un statut social important. Se căsătorește cu tânăra Ecaterina, originară din Herţa, și împreună vor desfășura o serie de acţiuni filantropice importante în Dorohoi.
Dintre aceste fapte de caritate aș dori să evidențiez construirea Azilului de bătrâni, infirmi și săraci în orașul Dorohoi, pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea (pe atunci strada Jijia).
„Actul de Donațiune” spune așa:
„Subsemnatul Gheorghe Cucu, proprietar urban și rural, domiciliat în orașul Dorohoi, strada Jijia, declar prin acest act că donez Comunei Dorohoi, în mod definitiv și irevocabil, locul ce îl am proprietate în orașul Dorohoi situat pe strada Jijia, megieşit la față cu strada Jijia, la fund cu proprietățile Suharoschi și D. Frunză, latura dinspre miazănoapte cu Ițcu Rozen filatura, dinspre miazăzi cu Freud Capelavici.
Acest loc este venit în proprietatea mea prin actul de vindere-cumpărare autentificat de Tribunalul județului Dorohoi sub numărul 74 și transcris sub numărul 156 din 23 ianuarie 1909. Este liber de orice sarcină și are următoarele dimensiuni: la față 27 metri, la fund 27,50 metri, dinspre miazănoapte 56 metri și dinspre miazăzi 66,20 metri.
Tot acum am predat Comunei și originalul actului de vindere-cumpărare arătat mai sus, garantând prin Comună și de evicțiunea totală sau parțială. Odată cu acest loc mai donez Comunei Dorohoi și suma de 15.000 lei, din care 5.000 lei i-am depus la casieria comunală chiar astăzi, după cum dovedește recipisa acelei case.
5000 lei mă oblig a-i plăti Comunei în ziua în care va începe clădirea Azilului de infirmi ce Comuna se obligă a construi după cum mai jos se arată prin prezentul act şi restul de 5.000 lei mă oblig a-i plăti în cursul lunii martie, anul 1910”, potrivit sursei citate.
În ziua de 8 septembrie 1910, Dorohoiul a fost în plină sărbătoare, având loc inaugurarea Azilului „Gheorghe și Ecaterina Cucu”, festivitate la care au asistat peste 2000 de persoane.
Edificiul şi-a păstrat destinaţia de-a lungul anilor, a beneficiat de nenumărate îmbunătăţiri atât în ce priveşte construcţia în sine, cât şi în organizarea interioară sau administrativă fiind actualmente o instituţie impunătoare în municipiul Dorohoi.
(Foto: dorohoinews.ro)