Seceta pedologică anunțată de meteorologi creează probleme din ce în ce mai mari în județul Botoșani, rezerva de umiditate din sol diminuându-se tot mai mult de la o săptămână la alta. Agricultorii botoșăneni așteaptă ca ploile prognozate către sfârșitul lunii noiembrie să le salveze culturile deja înființate și să le permită arăturile pentru culturile de primăvară.
În prezent, din cauza conținutului de apă foarte scăzut, majoritatea suprafețelor agricole nu pot fi arate, pământul fiind la fel de tare precum betonul. Singurul aspect bun în această toamnă este vremea prielnică recoltării.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Botoșani: "Lucrările de pregătire a patului germinativ s-au desfășurat cu dificultate"
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Botoșani, susține că deocamdată se prezintă bine culturile de rapiță, orz, orzoaică și grâu, dar că este nevoie de precipitații în cel mai scurt timp, pentru a acoperi deficitul de apă din sol. În privința înființării culturilor de toamnă, reprezentantul DAJ Botoșani spune că, deocamdată, nu se poate vorbi despre o întârziere, ci despre un decalaj. "Nu e o problemă atât de gravă dacă se înființează cu două săptămâni mai devreme sau mai târziu. În momentul de față nu ne putem raporta la pierderi economice. Monitorizăm permanent și vom vedea cum evoluează starea de vegetație a culturilor”, a explicat Cristian Delibaș, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Botoșani.
Din informațiile pe care specialiștii le dețin la această oră, se pare că va urma o iarnă cu precipitații abundente. “Covor de zapădă vom avea spre sfârșitul lunii noiembrie, sperăm să acopere deficitul de umiditate din sol”, spune șeful DJA Botoșani. “Lucrările de pregătire a patului germinativ s-au desfășurat cu dificultate, la fel și însămânțarea culturii de grâu, rapiță și celelalte culturi de toamnă, dar sperăm să avem precipitații care să acopere acel deficit. E nevoie de precipitații pe un areal extins”.
Cristian Delibaș susține că a existat, totuși, și o parte bună, dacă vorbim despre campania de recoltare. “Am avut vreme pentru o campanie de recoltare cât mai lungă și eficientă, dar în același timp am avut nevoie de precipitații pentru a se dezvolta culturile înființate. Așadar, o parte bună și o parte mai puțin bună”.
Directorul Direcției Județene pentru Agricultură spune că anul 2018 a fost unul atipic încă din primăvară. “Nu ne putem raporta la un alt an asemănător. Îl parcurgem cum este, dar trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor, și partea mai puțin bună. Să ne uităm la producție și apoi facem balanța. Am avut la grâu o producție pe măsura așteptărilor. Cei care au făcut tehnologie au producție, cei care nu au făcut tehnologie vor aștepta în continuare. O tehnologie avansată dă plus valoare”, a conchis Cristian Delibaș.
Fermier: "Nu am mai avut de mult un an atât de dificil. Depindem numai de ceea ce curge de sus"
Îngrijorare este și în tabăra fermierilor botoșăneni, care se confruntă cu probleme legate de seceta pedologică. Doru Andrici, fermier din județul Botoșani, spune că problema nu este atât întârzierea semănatului, cât lipsa apei în sol. Iar acolo unde au fost înființate culturi de cereale, acestea au răsărit neuniform sau deloc.
“Nu cred că s-a întârziat prea mult semănatul, problema este că în stratul superficial – până la 30-40 de centimetri – este o lipsă acută de apă în sol. Pe ici, pe colo, a mai fost câte un pic de apă, unde s-au înființat culturile de cereale au răsărit foarte neuniform, foarte puțin a răsărit, restul nu. Problema este că o parte din boabele semănate au început să germineze, după care s-au uscat, lucru foarte grav. În cazul cel mai fericit, boabele care nu au germinat - sperăm să fie o zăpadă sau o ploaie - și atunci nu e nicio problemă dacă vor lucra în timpul iernii. Dar dacă nu o să avem precipitații și temperaturi cu plus, cât de cât să umezească solul și boabele să poată intra într-un proces de germinare să lucreze, vom avea probleme foarte mari cu culturile de cereale”, spune Doru Andrici, fermier.
Fermierul botoșănean spune că și precipitațiile urmate de îngheț sunt extrem de periculoase pentru noile culturi, astfel că, pe lângă ploi, este nevoie și de o vreme care să permită germinarea. “Dacă vin ploi și temperaturile sunt pozitive se umflă bobul și lucrează, nu ar fi nicio problemă. S-a mai semănat și mai târziu și au fost culturi reușite. Problema gravă este lipsa de apă și faptul că unele boabe au pornit în germinație și s-au uscat, aici e cea mai mare problemă”.
Doru Andrici speră ca fermierii să se fi adaptat situației dificile din acest an. “Nu am mai avut de mult un an atât de dificil. Problema cea mai mare este că o parte din boabele semănate au început a se usca în sol, au germinat și au murit. Dacă fermierii au pus densități un pic mai mari, cum trebuie procedat normal când sunt ani mai dificili, ca să aibă de unde se pierde... Totul depinde de cum evoluează vremea în continuare. Totuși, sperăm să vină apa. Factorii climaterici nu-i putem controla. În județul Botoșani sunt câteva locuri poți iriga, sunt surse de apă, dar doar acolo, pe lângă Prut, Siret, pe lângă acumulări de apă mai mari. Dar în general nu sunt surse de apă. Depindem numai de ceea ce curge de sus”.
Și pregătirea pământului pentru primăvară se face cu mare dificultate. “Nu se poate ara în condiții bune. Stăm și ne gândim: arăm, dar ies bulgări, intră în iarnă uscați și în primăvară ne vom confrunta cu alte probleme. Dacă scoatem bucăți mari de bolovani, nu se udă, ca să se destructureze solul, în primăvară sunt aceiași bulgări, munca e de două ori mai grea și s-ar putea cu rezultate mult mai proaste”, spune Doru Andrici.
Ce spun meteorologii
Meteorologii anunță secetă pedologică puternică până pe 16 noiembrie 2018. Astfel, potrivit ANM, seceta pedologică moderată, puternică şi chiar extremă se va semnala în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 de centimetri, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea suprafeţelor agricole.
„Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite”, avertizează specialiştii ANM.
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.), susţin specialiştii. Conform ANM, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în estul, sud-estul, sudul, nordul şi centrul ţării. Totodată, local vor fi condiţii de producere a ceţii asociată cu burniţă.
Potrivit ANM, evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată - 10-16 noiembrie 2018 - utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.