VIDEO - Valeriu Iftime: "Companiile private vor trebui să se gândească foarte serios cum vor motiva oamenii ca să rămână la ele"

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, a făcut marți o radiografie dureroasă a mediului de afaceri botoșănean. În primul rând, spune Valeriu Iftime, înregistrăm carențe importante la capitolul informație atunci când un potențial investitor are nevoie de date exacte despre utilități, despre evoluția forței de muncă, criterii de performanță sau domenii economice care funcționează la nivelul județului. 

"Lucrurile acestea trebuie spuse, dar nimeni nu le știe în mod real. În statutul Camerei de Comerț se spune că trebuie să avem o radiografie anuală a stării județului", spune Valeriu Iftime, care își propune să realizeze un astfel de document. "Nu va fi cel mai important document, dar sunt convins că este un prim pas. Dacă avem concentrarea necesară vom scoate în fiecare an un astfel de instrument". În acest sens, s-a depus la Consiliul Județean Botoșani un proiect pentru finanțare, în valoare de 19.100 lei, privind realizarea studiului "Radiografia Economică a Județului Botoșani. Oportunități". Studiul, care va fi realizat de un specialist ce va fi contractat în cadrul proiectului, va reflecta starea actuală a economiei județului, cu prezentarea oportunităților de investiții. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și va implica aplicarea a 1.000 de chestionare în rândul elevilor. 

Pașii vor fi făcuți unul câte unul, iar atenția se va îndrepta în special către micii afaceriști, acolo unde și nevoia de informație este mai mare. "E singura chestiune prin care comunitatea ar fi foarte interesată. Cei mari se mai descurcă, dar dacă am crea mecanismul acesta de prezentare, de ajutorare, de schimb de informații la nivel local, ea poate produce o valoare locală economică". 

În ceea ce privește oamenii de afaceri care vin în Botoșani, baza comunicării pleacă tot de la informație. Sau de la lipsa ei! De aceea, Camera de Comerț își propune să identifice temele de interes ale investitorilor. "Sunt mulți care se plâng de forța de muncă, de aducerea forței de muncă la serviciu, de protecția oamenilor. Cine vine din afară trebuie să știe ce se întâmplă economic în județ. Trebuie să creăm interes în zonă", a spus Iftime. 

Deocamdată, pe 14 mai va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor mici. "Firmele mici percep Camera de Comerț ca o mare adunare a oamenilor de afaceri din Botoșani, și spun: suntem în plus. Să separăm pentru început, să facem doar pentru ei, să le arătăm serviciile oferite și beneficiile. Avem aceste birouri de consultanță gratuită, pentru că firmele mari își permit consultanții lor", a completat Marian Rotariu, manager Relaţii Publice al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Judeţului Botoşani.

O altă întâlnire va fi organizată la o dată ulterioară și cu investitorii străini din județul Botoșani, pe aceeași temă.

Este nevoie, însă, de o schimbare de mentalitate. De o prioritizare a problemelor reale. "În opinia mea, nimeni – dintre factorii respeonsabili, nota red. - nu crede că cel mai important lucru este dezvoltarea economică. Mediul de afaceri, dacă nu este ajutat, dacă nu creăm condiții să funcționeze, va fi foarte greu. Iar Camera de Comerț este un motor al dezvoltării economice, al emulării mediului de afaceri. Eu cred că astăzi foarte puțină lume vede în mediul de afaceri motorul care poate conduce România", a concluzionat Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț abordând și subiectul salariilor. Mai exact, Iftime crede că majorarea salariilor din sistemul bugetar va trebui să fie bine motivată.

"La un moment dat trebuie să vedem cât de competent este acest post bine plătit, căci dacă vom avea oameni competenți cu adevărat în structurile publice va fi un mare ajutor pentru toți. Iar cei care vin din urmă, companiile private, vor trebui să se gândească foarte serios cum vor motiva oamenii ca să rămână la ei. Din cauza salariilor pleacă toată lumea astăzi de la noi. Nu poți să ții un inginer bun fără 1000 de euro. Nu poți să ții un muncitor să îl ții fără 800 de euro, pentru că pleacă în Germania", a opinat președintele Camerei de Comerț Botoșani. 

De la începutul acestui an, în cadrul CCIA Botoşani s-a reuşit cooptarea a 22 de firme noi în cadrul organizaţiei, numărul total al membrilor ajungând la 58. În cursul zilei de luni a avut loc întrunirea Colegiuliului de Conducere şi Adunarea Generală. Au fost dezbătute problemele cu care se confruntă mediul de afaceri botoşănean şi au fost identificate posibile soluţii oferite de CCIA Botoşani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...