Inginerul piscicol Gheorghe Nistor, proprietarul Piscicola Botoşani, ce produce crap, novac, sânger, caras pentru consum, dar şi material de populare pentru alţi producători, a implementat cinci proiecte pe fonduri europene pentru dezvoltare.
„Producem atât peşte de consum, cât şi material de populare pentru alţi producători din zonă. Ferma are o suprafaţă de aproximativ 820 de hectare, din care circa 725 este prezentată de luciu de apă. Avem o pepinieră piscicolă mai mare, pe 80 de hectare, o pepinieră mai mică de 10 hectare şi cinci iazuri”, a declarat Gheorghe Nistor, patronul Piscicola Botoșani.
Produce anual 800 de tone de peşte, din care jumătate de consum. În ferma piscicolă cresc specii autohtone, crap, novac, sânger, caras, cosaş şi răpitori, şalău sau somn. El spune că cea mai mare problemă o reprezintă desfacerea.
Compania are doar trei magazine proprii. Peste 50% din producţie se vinde către comercianţii din partea de sud a ţării, în special în sezonul rece, când mulţi dintre comercianţi nu au posibilitatea să asigure continuitate pe piaţă.
„Avem şi contracte de colaborare cu câteva lanţuri de magazine. Din păcate, trebuie să spun că se folosesc de noi mai ales în perioade când există o criză de peşte pe piaţă. În momentul când încep importurile la preţuri mult mai mici din afară, ne folosesc doar ca umbrelă de ploaie, în sensul că ei cumpără de la noi peşte o dată pe lună dar afişează la raft peşte acvacultură România, când în realitate acel peşte este adus din import”, mai spune botoșăneanul, potrivit ZF.
El spune că este nevoie de o educaţie alimentară a populaţiei, o promovare a consumului de peşte.
Din 2004, de când gestionează această fermă piscicolă, a apelat la fonduri europene şi a implementat cinci proiecte, din care trei aveau inclusiv lucrări de construcţii-montaj.
„Ne-au ajutat foarte mult aceste fonduri europene, din păcate, dacă este să vorbim de fonduri europene pentru programul 2021-2027, încă nu s-a deschis niciun apel pentru depunerea de proiecte şi suntem în 2025”, completează bărbatul.
La Piscicola Botoşani lucează 55 de angajaţi tot timpul anului, iar în sezoanele de vârf compania lucrează şi cu zilieri.
Absolvent al Facultăţii de Tehnologie şi Chimia Produselor Alimentare şi Tehnica Piscicolă din Galaţi, inginerul piscicol spune că a avut norocul ca la terminarea facultăţii să aibă dublă repartiţie, a avut posibilitatea de a lucra atât în învăţământul superior, cât şi în producţie
Dacă în primii doi ani a cochetat cu învăţământul, începând din 1992 şi-a dedicat tot timpul doar activităţii de producţie. A lucrat în fosta Întreprindere Piscicolă Botoşani, care a fost privatizată ulterior şi a preluat Ferma Piscicolă Dracşani, principala bază de producţie a companiei pe care o conduce în prezent.
Anul trecut, în România s-a produs circa 11.000 tone de peşte, potrivit datelor lui.