Fermier din Botoșani: ”Am intrat în insolvență! An mai greu ca acesta nu-i!”

Fermier din Botoșani: ”Am intrat în insolvență! An mai greu ca acesta nu-i!”

 Ilie Iulian Mertecariu  Foto: revistaferma.ro

De trei ani de în șir, fermierii botoșăneni spun că au ajuns să muncească în pierdere, iar unii deja au declarat insolvența. Pe mulți, seceta, recoltele deosebit de proaste, prețurile slabe ale cerealelor, cheltuielile mari și datoriile din anii din urmă i-au adus în pragul falimentului.

Cel mai recent caz de insolvență este cel al lui Ilie Iulian Mertecariu, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din județul Botoșani.

Insolvență pentru 2,3 milioane de euro datorii neachitate

„An mai greu ca aista, nu-i! Și fac agricultură din 93! Am intrat și în insolvență!”, a declarat fermierul, potrivit Revista Ferma. Tribunalul Botoșani a admis cererile formulate de debitoarele Agromer SRL şi Agriela Sad SRL și a deschis procedura generală de insolvență.

„Am vrut să plătesc datoriile, dar reditorul nu le-a acceptat!”

„Am avut un contract de cereale cu un furnizor de inputuri care mi-a trimis înapoi TIR-urile cu grâu și cu orz. Am făcut credit la o bancă și am achitat pe 17 iulie 2024 tot ce am avut datorii: 2,3 milioane de euro, iar pe 20 iulie furnizorul mi-a trimis înapoi banii pe două contracte. Probabil, căuta să se mute în fermă de tot! Așa că am cerut insolvența să nu pot fi executat”, a declarat Ilie Iulian Mertecariu, în timp ce mânuia combina, recoltând porumbul sau mai degrabă eliberând terenul de… coceni.

Din cauza lucrărilor la Baraj, nu s-a udat și s-au uscat culturile

Fermierul a cultivat cu porumb 1.300 ha, din care 400 la neirigat. „Ce nu a fost irigat s-a uscat tot, am tocat și am făcut un fel de siloz. Dar și porumbul la irigat e calamitat 30% pentru că nu a primit apă când a trebuit. Timp de două săptămâni nu am putut salva culturile de la uscăciune pentru că hidrotehnicienii de la Barajul Stânca-Costești de pe Prut s-au apucat facă lucrări taman în mijlocul verii”, a explicat Mertecariu.

Anul trecut pusese în funcțiune cel mai mare pivot de irigații din România tocmai să aprovizioneze culturile însetate.

Botoșăneanul lucrează 3.150 de hectare pe două firme și crește 500 de vaci Holstein și 1.200 de capre.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...