Cei mai mulţi dintre botoșănenii care oferă meditaţii sunt chiar profesorii, însă de cele mai multe ori evită să se înregistreze fiscal. Oamenii spun că astfel compensează salariile mici din învăţământ şi, pe de altă parte, elevii au de câştigat printr-o pregătire mai bună decât la ore, cu întreaga clasă. În general, cele mai căutate materii pentru pregătire individuală sunt cele la care se dau testări naţionale sau bacalaureat, precum şi limbile străine.
"Sunt elevi care cer să vină la pregătire. Se concentrează mai bine când sunt singuri şi nu cu toată clasa. În plus, se cunoaşte evoluţia lor de când încep meditaţiile. Nu cred că marea evaziune este la noi, sunt alţii care prejudiciază bugetul statului", a declarat un profesor.
De asemenea, în ultima perioadă, datorită angajărilor în instituţiile statului, în special Ministerul Afacerilor Interne, a crescut numărul celor care au solicitat pregătire pentru probele sportive. În funcţie de materie, orele de pregătire individuală ajung să coste între 20 de lei şi 60 de lei. Cele mai ieftine sunt cele la pregătirea sportivă şi cele mai scumpe sunt la limbile străine, limba română şi matematică.
Finanţiştii recunosc că le este greu să controleze o persoană care face pregătire şi nu evidenţiază sumele primite la organul fiscal pentru că de obicei orele de meditaţie se desfăşoară în locuinţa profesorului şi numărul inspectorilor este limitat pentru a putea monitoriza fenomenul.
În teorie, profesorii ar trebui să depună o declaraţie anuală şi să menţioneze toate aceste venituri ce urmează a fi impozitate cu impozit pe venit şi asigurări sociale.