Polițiștii botoșăneni și celelalte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit duminică, în ziua alegerilor locale, până la ora 16:00, în cazurile a 16 sesizări cu privire la presupuse incidente electorale. În trei situații, au fost întocmite dosare penale, unul pentru fraudă la vot, altul pentru distrugere, iar alt dosar pentru fals în înscrisuri oficiale.
„În zece situații, aspectele sesizate nu s-au confirmat, iar în patru cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 7.000 lei, pentru provocare de scandal, înmânarea buletinului de vot unei persoane care nu prezintă actul de identitate, consum de băuturi alcoolice în perimetrul secției de votare, continuarea propagandei electorale”, a precizat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
Așadar, pe lângă situația semnalată dimineață în comuna Călărași, privind vandalizarea autoturismelor unui candidat la Consiliul Județean, polițiștii au mai demarat două anchete penale.
Mai întâi, a fost deschis un dosar penal unui bărbat în vârstă de 79 de ani, din comuna Tudora, care ar fi votat de două ori în două secții diferite din comună. Astfel, după ce a votat în secția în care figura pe liste, bărbatul a mers la o altă secție de votare și a susținut că nu are actul de identitate, iar președinta secției de votare i-ar fi înmânat un nou set de buletine de vot cu care a votat pentru a doua oară.
Și în comuna Cristești a fost deschis un dosar penal pentru fals și uz de fals după ce într-o cerere pentru urna mobilă au fost înscrise date care nu corespund cu realitatea legate de numele persoanelor care au solicitat urna. Cât privește cazul de la Secția de votare 57 din municipiul Botoșani, unde activitatea a fost sistată la prânz pentru o oră, nu a fost vorba de nicio încălcarea a legii sau vreun incident electoral, situația fiind determinată de o decizie a președintelui secției care a solicitat dezinfecția spațiului. Astfel, timp de aproape o oră, alegătorii nu au putut intra în sediu pentru a-și exercita dreptul de vot.
La nivelul întregului județ, dispozitivul zilnic a fost suplimentat cu efective pentru a preveni eventuale fraude electorale, mergând pe principiul situației operative înregistrate în perioada campaniei electorale.
De asemenea, au fost constituite 25 de echipe de cercetare, pregătite să intervină pentru combaterea oricăror fapte care contravin legii. Totodată, sunt constiuite și rezerve de intervenție, în măsură să acționeze cu operativitate ori de câte ori va fi nevoie, potrivit unui comunicat emis de IPJ Botoșani.