Ionuț-Bogdan Cărăușu: Sesizare înaintată Biroului Electoral Municipal, după ce un partid s-a folosit de imaginea unor personalități istorice pentru campanie!

Ionuț-Bogdan Cărăușu: Sesizare înaintată Biroului Electoral Municipal, după ce un partid s-a folosit de imaginea unor personalități istorice pentru campanie!

Ionuț-Bogdan Cărăușu, candidatul independent la Consiliul Local al municipiului Botoșani, a înaintat o sesizare către Biroul Electoral Municipal, după ce partidul AUR s-ar fi folosit de imaginea unor personalități istorice în campania electorală.

Redăm mai jos sesizarea:

„Subsemnatul Cărăușu Ionuț-Bogdan, identificat cu CI ZT 055339, candidat independent la Consiliul Local al Municipiului Botoșani, vă adresez următoarea sesizare.

Prin prezenta, doresc să sesizez că pe panourile alocate candidaților formațiunilor politice la alegerile europarlamentare, partidul politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a utilizat imaginea unor personalități istorice române. Mai exact, partidul politic referit utilizează frecvent imaginea unor figuri istorice emblematice, precum Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Avram Iancu etc., în conținutul afișelor electorale care promovează partidul AUR, alături de chipurile candidaților AUR la alegerile din iunie 2024.

Consider că aceste practici sunt profund defăimătoare, înșelătoare și inadecvate, iar intervenția promptă a Biroului Electoral Municipal este esențială pentru a proteja legalitatea și corectitudinea procesului electoral.

Campaniile electorale care folosesc imagini ale figurilor istorice pot induce în eroare publicul mai puțin educat, sugerând că acești lideri istorici ar fi sprijinit politicile sau candidații actuali. Astfel de practici manipulează percepția publicului și exploatează respectul și afecțiunea față de aceste figuri istorice în scopuri de propagandă electorală.

Mai mult, vă aduc în atenție decizia adoptată de BECJ Nr.1 Alba, întrunit în şedinţă, marți, 21.05.2024, care a admis sesizarea formulată de Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România – filiala Alba Iulia, prin care se contesta folosirea „chipului Eroului Naţional Avram Iancu” pe afişele electorale ale unui partid politic (AUR), solicitând ca acestea să fie retrase.

„În temeiul art. 42 din Legea nr 115/2015, cu majoritate de voturi a celor prezenţi, se va admite sesizarea şi se va dispune înlăturarea afişelor cu imaginea lui Avram Iancu de pe afişele electorale ale AUR”, se arată în Hotărâre, care poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central.

Majoritar, membrii BECJ Nr.1 Alba au opinat în sensul în care acest tip de afişaj nu corespunde dispoziţiilor legale imperative privind materialele de propagandă electorală din Hotărârea AEP nr. 8 – Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile din România, respectiv art. 20 alin.1 lit. a – „este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video care îndeplineşte următoarele condiţii: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat”.

„Folosirea imaginii unei persoane (Avram Iancu) pe un material de propagandă electorală (afiş) induce ideea că acesta este candidatul promovat prin materialul electoral, inducere eronată cu privire la identificarea clară a candidatului”.

(24240093, cod unic)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea, 15 traducători vor fi prezenți la Ipotești!

astăzi, 09:59
13

În anul 2024, prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de ...

Frații care dețin săli de jocuri de noroc și în Botoșani vând tot, care este motivul! „Experiența vastă de business ne va ajuta să facem o diferență semnificativă în...”

astăzi, 09:20
454

Frații Mihai și Sorin Doroftei, cunoscuți pentru afacerile din industria jocurilor de noroc, sub brandul Las Vegas, au vândut o parte din aceste afaceri, pentru a se concentra pe investițiil...

Copac rupt de vântul puternic pe o stradă din Botoșani, au fost chemați pompierii! (foto, video)

astăzi, 08:28
296

În această dimineață, pompierii au acționat pe strada Vârnav din municipiul Botoșani pentru înlăturarea unui copac căzut pe partea carosabilă, dupa ce fost rupt de vânt...