Actele cu care se poate vota la scrutinul din 27 septembrie

Actele cu care se poate vota la scrutinul din 27 septembrie

Biroul Electoral Central a emis o hotărâre privind aplicarea unitară a prevederilor privind exercitarea dreptului la vot la aceste alegeri locale 2020.

Ce acte sunt necesare pentru vot?

La scrutinul din 27 septembrie (alegeri locale 2020), cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

- cartea de identitate

- cartea electronică de identitate

- cartea de identitate provizorie

- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic

- paşaportul diplomatic electronic

- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electroni

- în cazul elevilor din şcolile militare: carnetul de serviciu militar

Pentru a fi folosite la vot, aceste acte trebuie să fie valabile în ziua scrutinului (27 septembrie).

Ce se întâmplă dacă avem acte expirate la vot?

Alegătorul care deţine acte al căror termene de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Totodată, la aceste alegeri locale din 2020, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Alegătorul european care deţine acte expirate - respectiv un certificat de înregistrare sau o carte de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile locale 2020 în baza acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
632

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
138

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
86

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...