(P) Rolul medicului specialist în medicină materno-fetală

Viața începe din burtica mamei. E un sentiment greu de explicat în cuvinte, e o fericire aparte, una pe care doar femeile însărcinate o cunosc cu adevărat. Primul test de sarcină, primele bătăi ale inimii și primele mișcări ale fătului – toate creează în sufletul viitoarei mămici un amalgam de sentimente.

Ai rămas însărcinată de curând? Să știi că vei simți emoții puternice de fiecare dată când vei merge la controalele de rutină. E normal să fie așa, e normal să îți dorești tot ce e mai bun pentru puiul de om care crește în burtica ta. Din acest motiv, vom explica, pe larg, care este rolul medicului specialist în medicina materno-fetală. Găsești toate informațiile utile despre sarcină pe DoctorAdelaSerban.ro și în următoarele rânduri.

Ce este medicina materno-fetală?

Medicina materno-fetală este o ramură a obstetricii, care se ocupă cu îngrijirea gravidei și a fătului, cu precădere în cazul sarcinilor cu risc. Scopul principal al acestei specializări este de a asigura o sarcină sănătoasă, dusă la termen, și o naștere sigură atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Care este rolul medicului specialist în medicină materno-fetală?

Specialistul în medicină materno-fetală este pregătit să gestioneze sarcinile cu risc crescut. Rolul acestuia este de a diagnostica și trata viitoarele mămici, în special cele care au probleme de sănătate – preexistente sau boli asociate.
Reține că o sarcină cu risc crescut are nevoie de mai multă atenție, iar gravida este supusă mai multor investigații amănunțite. Doar așa se pot depista în timp util orice probleme de dezvoltare.

Când este indicat să mergi la medicul specialist?

Este important să consulți un medic specializat în medicină materno-fetală dacă sunt anumiți factori de risc asociați sarcinii. De asemenea, gravidele pot ajunge la un prim consult de specialitate în momentul în care medicul obstetrician observă apariția unor semnale de alarmă. Care sunt factorii de risc, cei care pot aduce complicații pe perioada celor 9 luni de sarcină? Cele mai comune exemple sunt:

• Diabetul zaharat;
• Problemele de coagulare a sângelui;
• Vârsta înaintată a mamei;
• Tensiune arterială;
• Sarcini multiple;
• Istoric cu sarcini cu risc.

Care este rolul ecografiilor și controalelor în sarcină?

De menționat este și faptul că orice sarcină trebuie atent monitorizată. Tocmai ce ai făcut testul de sarcină? Înseamnă că a sosit momentul pentru prima întâlnire de specialitate. Ecografiile, investigațiile de specialitate și analizele specifice celor trei trimestre îți vor oferi garanția că vei naște un bebeluș sănătos și că tu vei putea fi capabilă să-l îngrijești și să-i oferi toată iubirea de care are nevoie.
Atenție, pe lângă ecografiile și analizele uzuale, orice viitoare mămică, trebuie să bifeze cele 3 morfologii fetale. Sunt cele mai complexe examinări din timpul sarcinii.

• Între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile - morfologie fetală trimestrul 1
• La 20-22 de săptămâni – morfologie fetală trimestrul 2
• La 30-32 de săptămâni – morfologie fetală trimestrul 3.

Aceste ecografii sunt combinate și cu alte examinări (exemplu: Doppler, screening seric matern, Dublu Test, Triplu Test etc), scopul final fiind acela de a avea o imagine cât mai clară cu privire la dezvoltarea bebelușului și starea de sănătate a mamei. În cazul în care există anumite anomalii, medicii specializați în medicină materno-fetală sunt pregătiți să ofere consilierea necesară pentru a înțelege riscurile și pentru a analiza opțiunile disponibile.

În final, orice gravidă trebuie să cunoască rolul specialiștilor în medicină materno-fetală și să-și facă timp pentru a ajunge la controalele de rutină. E mult mai sigur așa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O firmă din Botoșani vrea să reabiliteze rețelele termice din municipiul Suceava!

astăzi, 10:15

A fost depusă o singură ofertă, cea a firmelor Elsaco Electronic Botoșani, lider de asociere, SICOR București și Conest Iași. Durata contractului este 29 luni, din care cinci luni pentru pro...

Inteligența artificială revoluționează evaluarea în educație!

astăzi, 09:33

Evaluarea elevilor în școli și universități este pe cale să se schimbe radical, pe măsură ce inteligența artificială (AI) își face loc în sistemul educațional. Examenele t...

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...