(P) Istoria captivantă a jocului de volei - apariție, mod de joc și informații interesante

Un sport dinamic, unul care oferă atât de multe beneficii pe termen lung, un simbol al activităților estivale, voleiul încântă generații noi și vechi. Fără să implice existența unui echipament costisitor, antrenamente riguroase, experiență îndelungată sau să te solicite prea mult ca sportiv, acesta se practică de oricine își dorește să încerce ceva nou și să se asigure că face și mișcare fizică, fără să se suprasolicite.

Îndrăgit și popular, voleiul are o întreagă istorie, ca de altfel și multiple curiozități care încă fascinează. Tocmai pentru că este atât de accesibil îl face să fie dorit atât de amatori, cât și de profesionisti. Dacă unii caută la el elementul de solicitare, alții îl văd ca pe ceva distractiv, în timp ce unii se relaxează sau se antrenează practicându-l.

Și, în ciuda popularității sale, voleiul are atât de multe necunoscute, așa că ar fi păcat să n-ai cunoștință despre istoria sa, una care, deși nu este foarte bogată este cât se poate de interesantă, tocmai pentru că este atât de legat de baschet.

Captivant, jocul de volei se practică între două echipe, iar lucrurile sunt cât se poate de simple - cineva trimite o minge peste fileu de pe teren, încercând să atingă terenul adversarului, care încearcă să evite asta. Sigur, totul este simplu, vom dezbate și asta, dar pentru că dăm ponturi pariuri azi, mai precizăm și că jocul se poate juca la gambling. Poate la finalul materialului vei avea informațiile de care vei avea nevoie și pentru asta.

Scurt istoric al jocului de volei

Când vrei să afli mai multe despre volei, vei observa că foarte multe informații apar și despre baschet, tocmai pentru că acestea sunt în foarte strânsă legătură și doar patru ani este diferența între apariția celor două sporturi.

Conform istoriei, apariția voleiului este strânsă legată de numele William G. Morgan, care în 1895, în Massachusetts, căuta să ofere un joc de sport de interior de pe urma căruia să se bucure toată lumea, mai ales oamenii de afaceri - baschetul apăruse deja de patru ani, dar era destul de greu, solicitant și nu tocmai accesibil de către oricine, dată fiind dificultatea sa. Mai întâi a gândit un teren de joc, numit mintonette.

Numele “volei” a apărut ceva mai târziu, atunci când un profesor a observat ritmul dinamic și succesiv al mișcărilor și a propus numele volei, ca o trimitere la verbul “to volley”, din engleză, care se traduce prin lovirea mingii înainte de a ajunge la sol.

În ceea ce privește timeline-ul acestui joc, se remarcă următoarele date importante, printre care amintim cele mai notabile evenimente ulterioare:

● în 1896 apărea deja primul joc de volei tip competiție
● în 1897 se concep regulile de joc, tot de William G. Morgan
● în doar câțiva ani, sportul ajunge să fie practicat atât de bărbați cât și de femei, mai ales în școli și în forțele armate
● în 1913 voleiul ajunge ca sport la Jocurile Olimpice
● în 1916, Asociația Națională de Atletism emite regulile oficiale ale jocului
● 1928 marchează formarea Asociației de Volei din Statele Unite (US VBA), iar în 1949 se înființează Divizia feminină de volei
● în timpul Primului Război Mondial, voleiul ajunge în Europa, adus de către trupele americane.

Cum se joacă și care sunt regulile de bază?

Așa cum probabil știi deja, voleiul se joacă între două echipe (până la 12 jucători în total, deci șase în echipă, care pot fi atacanți, blocanți sau seteri, fundași, apărători și liberi, pozițiile urmând să se rotească), care sunt separate de un fileu dispus la înălțimea de 2.24 metri. De regulă terenul de volei măsoară 18x9 metri și este împărțit în linii care delimitează în fiecare jumătate zona de atac, de serviciu, de înlocuiri.

Mingea trebuie să treacă deasupra acestuia, toate mișcările fiind făcute de jucători prin lovire cu mâinile - scopul și obiectivul jocului este ca mingea să treacă și ulterior să atingă terenul echipei adverse. Mingea se pune în mișcare prin ceea ce se numește serviciu, prin intermediul căruia se trimite mingea deasupra fileului.

Pentru a efectua mișcarea, fiecare echipă are voie să facă trei lovituri, ținând cont că de fiecare dată când mingea ajunge la terenul advers sau când nu se respectă regula celor trei lovituri, se câștigă un punct dar și dreptul servirii la faza următoare. Jocul o să continue până când mingea ajunge să atingă pământul, ajunge în afară sau se încalcă oricare alta regulă de joc. În principiu, cu cât se păstrează mai mult mingea în aer, cu atât mai bine.

Sigur, regulile sunt ceva mai complexe și orice competiție activează doar în baza regulilor reglementate de către asociații, de către federațiile internaționale ce stabilesc competițiile. Dacă se joacă acasă, sigur, se poate devia ușor de la anumite reguli, dar la turnee vor exista echipe, un arbitru, un antrenor, preparator fizic și un medic și, desigur, extrem de multă distracție.

Beneficii joc volei

Dacă nu ești chiar o fire activă, dar ai vrea să faci o schimbare în viața ta și vrei să începi un sport (nou), poate că beneficiile promise de jocul volei te-ar putea convinge:

● antrenament pentru întregul corp care solicită toate grupele musculare, asigurând întărirea și tonifierea corpului
● sănătatea cardiovasculară, tocmai pentru că este un sport cât se poate de intens
● ajută la arderea caloriilor într-un ritm accelerat
● mișcările diverse de la volei îmbunătățesc abilitățile de mișcare, dar mai ales cresc flexibilitatea, agilitatea și echilibrul
● creșterea coordonării mișcărilor dintre minte și corp
● o stare mentală mai bună prin reducerea stresului și a anxietății
● implicarea în diverse acțiuni sociale, care te fac să fii mai mult orientat spre comunicare și spre a lucra în echipă
● un boost puternic al metabolismului

Concluzie

Un sport cu multă competivitate, un sport care încurajează camaraderia, solidaritatea și disciplina, comunicarea, lucrul în echipă, rezistența fizică și mentală, voleiul încurajează o mulțime de valori și abilități care se pot dovedi utile atât pe teren, cât și în viața de zi cu zi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul „Rădăcini sociale: Dezvoltăm afaceri care contează”, promovat la Botoșani de către o asociație și o fundație! (foto)

Tuesday, 15 October 2024

Proiectul are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive în zonele rurale, iar acest lucru va fi realizat prin înființarea a 34 de întreprinderi sociale în mediul...

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

Tuesday, 15 October 2024

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

Tuesday, 15 October 2024

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...