Jocurile de noroc afectează în egală măsură pe oricine, fără să țină cont de statutul social, de apartenența politică, de credința pe care o are, de educația pe care a primit-o sau de vârstă jucătorului. Însă, la fel de bine este cert faptul că cei mai predispuși la riscurile în ceea ce privește gamblingul sunt tinerii, cei care sunt și cei mai vulnerabili în fața tentațiilor.
Pe de altă parte este vorba despre faptul că există un control mai redus, dar și că există o conștientizare mai a redusă a existenței unor riscuri care sunt cât se poate de valabile. Sigur, jocurile de noroc înseamnă oportunități de distracție și de a avea profit, însă la fel de bine nu se poate ignora faptul că la fel de reale sunt pericolele de a pierde sume mari de bani și de a dezvolta dependențe ce cu greu se pot trata, motiv pentru care prevenția este cheia.
Există o mulțime de măsuri luate de către platformele de jocuri sau de cazinourile tradiționale, însă în definitiv totul se limitează la propria persoana și la a fi răspunzător de anumite decizii - experiența trebuie să rămână captivantă și nu problematică. Îngrijorător este însă că, în pofida multelor semnale de alarmă, societatea și comunitățile rămân pasive în fața amenințărilor și tinerii cad pradă unor atracții cărora nu le fac față. Faptul că sunt atrași cu depuneri generoase, cu aparate gratis, cu bonusuri care mai de care mai importante, nu le face sarcina deloc ușoară. Dezbatem mai multe, mai jos.
Pericole asociate cu jocurile de noroc în rândul tinerilor
Adolescenții din zilele noastre - și nu numai - trăiesc într-o societate în care jocurile de noroc nu sunt doar acceptabile din punct de vedere social, ci sunt promovate și accesibile pe scară largă. Adică este perfect în regulă să joci dacă asta îți dorești, căci acest subiect nu mai este de foarte mult timp unul tabu și nu mai vine cu etichete negative precum imoral, nepotrivit, rușinos. Însă, înainte de a te aventura să faci pariuri, mai ales cei tineri ar trebui să fie conștienți de potențialele probleme care se pot ivi îndată ce acceptă provocarea de a face gambling sau gaming - amintim despre câteva consecințe:
• risc crescut de a dezvolta dependența față de jocurile de noroc - tinerii sunt de patru ori mai susceptibili la aceasta situație decât persoanele adulte, mai ales pentru că tind să ia decizii mai proaste și cheltuiesc mai mult și mai iresponsabil.
• tendință de a ruina relații, mai ales pe cele personale, tocmai pentru că se pune prioritar activitatea de pariuri - tinerii sunt oricum mai neglijenți atât în ceea ce privește propria persoana cât mai ales alte persoane și sentimentele acestora.
• o stare mentală slabă - nu sunt atenți cu nevoile lor și nici nu pun accent pe o stare generală bună, cât pentru a le păsa să aibă stabilitate, așa că se poate dezvolta anxietate, stres, izolare, depresie, stimă de sine scăzută, mai ales când se înregistrează pierderi.
• se dezvoltă nevoia de a te refugia către alte activități îndoielnice, inclusiv consumul de droguri sau alcool, din nevoie de a uita de pierderile financiare suferite, dar și din dorința de a experimenta din nou adrenalina de la gambling și a se simți fără control.
• din dorința de a încerca ceva nou și din curiozitate - tinerii s-ar putea să își dorească să încerce jocurile de noroc, însă, ajung să experimenteze lipsa de concentrare, deciziile impulsive, lipsa de control și imposibilitatea de a lua decizii
Simptome care ar trebui să-ți dea de gândit
Dacă locuiești în casă cu un adolescent pe care îl bănuiești că ar juca la pariuri, sunt câteva indicii care ți-ar putea răspunde la dileme. Sigur, nu este obligatoriu să însemne toate același lucru, dar de regulă, următoarele indică faptul că gamblingul a scăpat de sub control:
• banii se cheltuie mai repede și mai mult, fără că măcar să se știe când și unde, ba chiar se pot fura sume importante
• se fac împrumuturi nejustificate, din goana de a recupera pierderi, care oricum nu puteau fi acoperite în plina instanță
• exista o obsesie și o dorință incontrolabilă de a reveni la a face pariuri, fără să mai conteze nimic altceva
• imposibilitatea de a te mai opri din a face pariuri, existând un angajament imaginar și puternic de a reveni, indiferent de consecințe
• o stare incredibilă de anxietate și de irascibilitate atunci când se refuză accesul la pariuri, aproape de neliniște
• ideea de a se caută starea de fericire în pariuri
• negarea că există o problemă, pentru că nu ești conștient de aceasta sau dacă ești, tinzi să o ascunzi
Cum accesibilitatea online afectează comportamentul tinerilor jucători
Înainte de orice, accesibilitatea online a însemnat că oricine își poate face cont și poate profita de ce se propune - este ieftin, este gratuit în aparență, oferă diverse oportunități. Cu toate că există o limită de vârstă, la fel de bine există și iar tinerii ajung să facă pariuri. Iar de aici, luând contact cu această lume, parcursul lor se poate schimba instant.
Spre exemplu, tinerii se luptă adesea să facă față pierderilor și tind să compenseze excesiv, aruncând bani pe jocurile de noroc. Se încurajează astfel comportamentul imprudent și iresponsabil iar jucătorii minori nu sunt dornici să caute ajutor profesional. Un alt lucru de luat în considerare este că lucrurile de care adolescenții se bucurau acum sunt considerate plictisitoare; în schimb, jocurile de noroc acționează ca o poartă către alte activități cu risc ridicat și mai multe activități pentru adulți care pot fi considerate de mai mult interes și atractive pentru o generație mai tânără.
Strategii de prevenire și educație pentru tinerii care joacă
Printre cele mai importante aspecte de care să ții cont se numără ideea de a discuta subiect, pentru a se conștientiza că este o problema reală. Este important să se facă o certitudine din faptului că oricine are nevoie, poate cere ajutorul. Până la urmă, însă, totul pornește de la persoana în cauză, care trebuie să cunoască atât soluțiile cât și problemele - deși totul începe distractiv, este important să își dae seama când totul s-a schimbat și este nevoie să se oprească.
Așadar, comunicarea și asumarea sunt cei mai importanți pași pentru început. Totul continuă apoi cu autoeducarea, cu înțelegere. Așa cum ți-ai educa copilul despre dependența de droguri și alcool, educă-l și despre riscurile jocurilor de noroc. Mai apoi continua să le monitorizezi activitățile, fii tu însuți un exemplu și nu te minți când totul a ajuns să fie mai mult decât poți duce.
Concluzie
Tinerii sunt cei mai afectați de tot ceea ce jocurile de noroc reprezintă negativ și asta este o realitate pe care nu o putem ignora. Însă, avem încredere că recunoscând semnele, cautând ajutorul când este nevoie și implementând unele practici tot mai sănătoase, efectele pe termen lung asupra tinerilor se vor diminua. Așa cum spuneam și la început, jocurile de noroc sunt menite să fie distractive, nu să aducă o corvoadă cotidianului tot mai apăsător.