Nu ești încă un artist într-ale gastronomiei, însă ți-ai dori? Ai în plan să te organizezi mai bine pentru a putea să te ocupi de hobby-urile tale? Simți nevoia de o pauză constantă, însă cumva, te simți aiurea că ai sta?
Timpul parcă începe să treacă din ce în ce mai repede, zilele venind și plecând doar clipind de câteva ori. Astfel, cel mai adesea, te vei simți copleșit de stresul că nu reușești să îndeplinești tot ce ai de făcut într-o singură zi, lucru care te va face să fii și mai puțin productiv.
Dacă dorești să ieși din acest cerc vicios, în care nu te mai recunoști, nu mai poți lucra eficient, te consumă acest lucru, făcându-te să te afunzi și mai mult în situație, va fi nevoie de multă muncă și răbdare, tu cu tine însuți. În acest proces de medie spre lungă durată va fi nevoie să fii foarte sincer cu tine, deoarece vei ajunge să îți pui niște întrebări delicate. Dacă nu-ți vei răspunde sincer la ele, nu vei avea parte de roade.
Primii pași ai drumului spre succes, spre îmbinarea armonioasă a vieții personale cu cea profesională
Rutina zilnică poate să fie destul de înșelătoare. Ea te atrage într-o stare de repetiție continuă, în care nu mai sesizezi trecerea timpului. Acest tip de situație a început să fie tot mai des întâlnit, mai ales odată cu Pandemia, când a intrat în viața majorității lucrul de acasă, remote. Deși acesta are foarte multe beneficii, dacă nu îl înțelegi, dacă nu îl stăpânești și dacă nu te organizezi extrem de bine, vei ajunge să fie extrem de nociv pentru tine și pentru cei din jur.
Este foarte important să realizezi că la baza unui succes, indiferent de natura sa, indiferent că e pe plan profesional sau personal, stă echilibrul. La fel ca în cazul jocurilor de noroc, unde poți profita de ofertele la cazinouri, va fi nevoie să fii chibzuit cu timpul alocat în activitățile tale. În plus, este bine să exploatezi, pe cât se poate, fiecare oportunitate pe care o ai, dacă o consideri suficient de avantajoasă.
Ia-ți câteva minute, ore sau chiar zile pentru a te descoperi din nou. Odată cu această perioadă, este bine să aduci în viața ta câteva schimbări, ce te vor ajuta să devii mai productiv, să îți rezervi timp și pentru “plăcut”, nu doar pentru “util”. Iată câteva sugestii:
●Construiește-ți un program fix, cu mici marje de eroare, care să nu depășească 10-15 minute. Mai ales dacă lucrezi de acasă, este ușor să te lași “furat” de muncă, să începi prea devreme sau prea târziu și să stai mereu peste program.
●Identifică-ți task-urile care se repetă, vezi cum le poți automatiza sau prin ce metode ai putea să le realizezi mai repede. Spre exemplu, dacă ai de făcut o lucrare, fă-o în momentul zilei când ești mai productiv, verificând-o a doua zi, pentru a vedea totul cu “mintea limpede”. În acest fel, vei identifica mai repede, ușor și complet greșelile, așa că pe viitor nu vei mai pierde timp făcând modificări.
●Creează-ți un mediu de lucru plăcut, organizat, care să te ajute să te concentrezi, dar care să conțină și obiecte sau elemente pe care să faci scurte pauze. Este bine, dacă ai posibilitatea, să stai cât mai aproape de o fereastră. Pe lângă lumina naturală, peisajul de afară te va lăsa să îți odihnești câteva secunde sau minute ochii. În plus, va fi mai ușor să ai parte de aer proaspăt, extrem de util pentru sănătate și pentru un lucru eficient.
Dacă vrei să îți schimbi domeniul de activitate ori îți dorești să ai un proiect paralel cu job-ul, să investești mai mult într-un hobby, va fi nevoie de un efort suplimentar. În acest caz, va fi extrem de important să fii organizat și responsabil cu tot timpul pe care-l ai la dispoziție. Dacă reușești să îți prioritizezi activitățile, vei avea suficient timp liber să:
●Te ocupi mai mult de tine.
●Să înveți o limbă străină sau un skill nou.
●Să te perfecționezi în alt domeniu.
●Să găsești o nouă pasiune.
Timpul este permisiv, atât timp cât reușești să înveți cum să îl gestionezi corect. Asupra lui nu ai niciun control, însă ai asupra ta, asupra ceea ce faci cu el, cu activitățile tale de zi cu zi. Secretul succesului în acest caz, este dozarea corectă a energiei și resurselor tale, nu neaparar cele de ordin material.