(P) Cum va revizui pachetul "Fit for 55" directiva privind sursele de energie regenerabile?

(P) Cum va revizui pachetul "Fit for 55" directiva privind sursele de energie regenerabile?

Tranziția către surse de energie mai puțin poluante este o condiție prealabilă pentru a obține neutralitatea climatică. Până în 2050, cea mai mare parte a energiei consumate în Uniunea Europeană va trebui să provină din surse regenerabile. Prin pachetul "Fit for 55", UE își propune să crească ponderea surselor de energie regenerabilă până în 2030 dincolo de obiectivul actual convenit în 2018.

Astfel, pachetul "Fit for 55" include o propunere de revizuire a directivei privind energia regenerabilă. Propunerea constă în creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în mixul energetic la nivelul UE, de la 32% la 40%, până în 2030.

De asemenea, pachetul propune introducerea sau consolidarea anumitor sub-obiective sau măsuri din toate sectoarele, cu un accent special pe sectoarele în care progresul înregistrat până în prezent în ceea ce privește integrarea surselor regenerabile de energie a fost mai lent, cum ar fi în domeniul transporturilor, al clădirilor și al industriei.

În vara anului trecut, miniștrii energiei din cadrul UE au convenit asupra propunerii de a revizui directiva UE privind energia din surse regenerabile. Astfel, acest pas a deschis calea Consiliului Europei pentru începerea negocierilor cu Parlamentul European.

Începând cu 2005, înlocuirea din ce în ce mai frecventă a combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă în întreaga UE a dus la o scădere cu 7% a emisiilor totale de dioxid de sulf (SO2) și cu 1% a emisiilor de oxizi de azot (NOx) în 2017.

Datorită energiei regenerabile, statele membre ale UE au reușit să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Țara care a înregistrat cele mai mari reduceri, minus 3,471 milioane de tone de CO2 pe cap de locuitor evitate în 2020, este Suedia.

Una dintre cele mai des utilizare surse de energie regenerabilă este energia solară. Astfel, în ultimii ani, atât la nivel european, cât și în România am asistat la un val al centralelor fotovoltaice implementate la consumatorii industriali, dar și la cei casnici. O centrala fotovoltaica le permite beneficiarilor să își reducă dependența față de energia produsă cu ajutorul combustibilor fosili, având astfel un impact redus asupra mediului înconjurător.

Totodată companiile au la dispoziție și o serie de programe de finanțare pentru a-și amortiza investiția într-o perioadă mai scurtă de timp. Electric Up este unul dintre aceste programe de finanțare dedicat IMM-urilor și companiilor din sectorul HORECA.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului

Joi, 1 Iunie 2023
49

Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...

Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună

Joi, 1 Iunie 2023
197

De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...

Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”

Joi, 1 Iunie 2023
100

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...