(P) Cum să ai grijă de fațetele dentare: Metode eficiente

Au apus vremurile în care vizitele la stomatolog implicau doar tratarea infecțiilor sau a dinților cariați. Astăzi, estetica dentară este un domeniu tot mai cunoscut în rândul pacienților adulți de toate vârstele. Accesul la informație, dar și etichetele sociale ne-au adus aici, într-o lume în care un zâmbet alb, perfect aliniat, fără defecte de formă sau volum deschide multe uși.

Din dorința oamenilor de a obține un zâmbet ca de revistă, au fost concepute fațetele dentare. Aceste foițe subțiri îmbracă partea vizibilă a dinților, oferindu-le aspectul mult dorit. Pentru că vorbim despre o adevărată evoluție în medicina dentară, fațetele se realizează din materiale rezistente, precum ceramica sau zirconiul. Poți afla mai multe pe LLLDental.ro. Ne îndreptăm acum atenția asupra îngrijirii fațetelor. Există anumite interdicții? Trebuie să-ți schimbi rutina de igienă orală? Găsești toate răspunsurile mai jos.

Control periodic și curățare profesională

Dacă porți fațete dentare, nu înseamnă că dinții nu se pot caria în continuare. E important să îți creezi o rutină adecvată și să nu ratezi vizitele la stomatolog. În funcție de propriile particularități, medicul îți poate recomanda o consultație de rutină la fiecare 3-6 luni, atunci când se impune detartrajul și curățarea profesională. De reținut este și faptul că nu poți beneficia de tratamente de albire dacă porți fațete dentare.

Creează-ți o rutină de igienă orală

Din fericire, nu există nicio diferență între îngrijirea fațetelor și îngrijirea dinților naturali. Pentru a păstra sănătatea zâmbetului tău, e necesar să te speli pe dinți de 2 ori pe zi (dimineață și seara) și să introduci în rutină apa de gură și ața dentară. Doar așa poți îndepărta și resturile alimentare prinse între spațiile dintre dinți. Poți folosi și dușul bucal. Odată ce te obișnuiești cu jetul de apă, te vei simți mult mai fresh după fiecare utilizare. Specialiștii LLL Dental îți pot oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îngriji dinții acasă.

Evită alimentele tari și crocante

E drept că fațetele din zirconiu sau ceramică sunt rezistente la forțele masticatorii, dar nu ar trebui să le pui prea des la încercare. Evită să muști din alimente mult prea tari ori mult prea crocante, evită să rozi creioanele în timp ce lucrezi la birou și rețină că, sub nicio formă, nu este indicat să desfaci ambalajele cu dinții. Toate aceste obiceiuri pot provoca fisuri la nivelul fațetelor.

Evită alimentele colorate sau bogate în zahăr

Alimentele colorate, cele bogate în zahăr și carbohidrați facilitează dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavității bucale. Excesele, dar și lipsa igienei orale adecvate poate influența negativ durata de viață a fațetelor. De aceea, se recomandă o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți.

Poartă gutieră pe timp de noapte

În cazul pacienților care suferă de bruxism, purtarea gutierei pe timp de noapte trebuie să reprezinte o prioritate, fie că poartă fațete sau nu. Scrâșnitul din dinți deteriorează în timp smalțul natural și provoacă fisuri în cazul fațetelor. În paralel, se recomandă terapia de specialitate.

Limitează obiceiurile vicioase

Nu îți impune nimeni să te lași de fumat, dar trebuie să știi că, în general, consumul excesiv de alcool și tutun îți poate degrada starea generală de sănătate și, implicit, rezistența dinților împotriva bacteriilor de la nivelul cavității bucale.

Așadar, fațetele dentare îți pot schimba total aspectul fizic. Sunt deosebit de estetice, sunt rezistente și ușor de purtat, doar că necesită o îngrijire adecvată. Nu trebuie să faci nimic ieșit din comun, doar să respecți programările regulate, să-ți creezi o rutină riguroasă de îngrijire la domiciliu și să te ferești de traumatisme.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

Sunday, 22 December 2024

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

Sunday, 22 December 2024

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

Sunday, 22 December 2024

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...