(P) Coroanele dentare și bruxismul: Cum să îți protejezi dinții?

Zâmbetul este important pentru mulți dintre noi și știm că ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toată lumea. Datorită avansului tehnologic, acum medicii ne pun la dispoziție soluții moderne de tratament, soluții durabile și eficiente, realizate personalizat pentru fiecare caz clinic în parte.
La acest capitol, coroanele dentare sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de restaurări dentare. Acum poți opta pentru o coroana din zirconiu, din ceramică sau pentru o coroană metalo-ceramică. Problema apare atunci când pacientul suferă de bruxim. Cum poate afecta bruxismul coroanele dentare și care sunt măsurile de precauție pe care le poți lua? Află răspunsul pe parcursul acestui articol.

Ce este coroana dentară?

Coroana dentară este o lucrare protetică folosită pentru a proteja un dinte deteriorat, oferindu-i în același timp formă și rezistență. Coroanele dentare sunt folosite și ca etapă finală a implantului dentar. De regulă, coroana dentară se realizează din: zirconiu, porțelan sau materiale combinate. Acum bătălia se dă între zirconiu vs ceramica.
De asemenea, coroanele dentare sunt recomandate pentru: dinți fracturați, dinți afectați de carii adânci, restaurarea după tratamentele de canal și pentru dinții care au nevoie de o restaurare estetică (dinți ușor rotiți, dinți mici, dinți crăpați, erodați etc).

Ce este bruxismul?

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este o afecțiune involuntară care apare adesea în timpul somnului. De regulă, cauzele sunt fie alinierea incorectă a dinților, fie stresul sau anxietatea. Necontrolat, bruximsul poate conduce la uzura excesivă a dinților, la fisuri și fracturi dentare, dureri de maxilar și uzură prematură a lucrărilor protetice.

Impactul bruxismului asupra coroanelor dentare

Din păcate, coroanele dentare sunt direct afectate de bruxismul necontrolat. Iată ce se poate întâmpla dacă nu cauți soluții:
• Fracturi și fisuri: Oricât de rezistente ar fi materialele folosite pentru realizarea coroanelor dentare, acestea se pot fractura sau fisura în timp;
• Uzură excesivă: Pentru că scrâșnitul presupune o presiune continuă, în timp, se poate reduce din grosimea coroanei dentare;
• Decimentarea coroanei dentare: Coroana se fixează cu adezivi. Din păcate, presiunea continuă poate slăbi adezivul, conducând la decimentarea coroanei dentare.

Cum să îți protejezi dinții și coroanele în cazul bruxismului?

Suferi de bruxism? Află că există mai multe modalități prin care îți poți proteja coroanele dentare:

Folosește o gutieră
Poți discuta cu medicul stomatolog despre această afecțiune. Acesta îți va recomanda o gutieră personalizată pe care să o porți pe timp de noapte. Gutiera reduce presiunea asupra dinților, acționând ca un burete, ca o barieră între cele două arcade dentare.

Controlează cauzele bruxismului
Gutiera te ajută să rezolvi impactul pe care bruxismul îl are asupra coroanelor, dar nu tratează cauzele acestei afecțiuni. Astfel, se recomandă ca, în paralel, să se controleze cauzele bruxismului. Terapia ajută foarte mult. În completare, practicile de relaxare și reducerea consumului de cofeină pot ajuta enorm.

Tratamente ortodontice
Așa cum spuneam, bruxismul poate fi cauzat de alinierea incorectă a dinților pe cele două arcade. În acest context, se recomandă purtarea aparatului ortodontic, tocmai pentru a trata cauza. Un medic specialist îți poate oferi tot suportul necesar de care ai nevoie.

În cele din urmă, burxismul este o afecțiune ce afectează o parte importantă din populație. Dacă unii sunt conștienți de acest fapt, alții chiar nu știu că scrâșnesc noaptea din dinți. Deteriorarea smalțului poate fi un prim semn care indică prezența acestei afecțiuni. Mergi la medic!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două zile cu spectacolul „Povestea unui om de zăpadă”, la Teatrul „Vasilache” din Botoșani!

Wednesday, 8 January 2025

Spectacolul poate fi vizionat în zilele de joi, 9 ianuarie 2025, începând cu ora 18:00 și duminică, 12 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30. Regia artistică este realizat...

Oficial: Românii își votează viitorul președinte în mai. Când vor avea loc ambele scrutinuri!

Wednesday, 8 January 2025

În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la ...

Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de mâine!

Wednesday, 8 January 2025

57.246 de persoane beneficiază de alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Suma totală platită este de 36.144.953,06 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt ce...