Fiecare saltea are o anumită arhitectură şi este construită pe straturi care funcţionează împreună pentru a crea un anumit grad de fermitate şi confort.
Fiecare strat din saltea are un scop diferit şi poate fi fabricat din mai multe materiale. Potrivit Sitex, știind care este arhitectura unei saltele de pat, cumpărătorii îşi pot face o idee bună dacă un pat este sau nu potrivit pentru ei. De aceea, producătorii şi magazinele de saltele 160x200, foarte populare, sau alte saltele pentru cupluri și cei care dorm singuri, pun accent pe această alcătuire interioară a saltelelor, iar atunci când promovează produsele ţin să specifice care sunt straturile care se ascund dincolo de suprafaţa vizibilă.
Ce straturi de confort are o saltea?
Aceste straturi sunt plasate în partea superioară a saltelei, deci sunt apropiate de corpul utilizatorului. Ele oferă o senzaţie de moliciune şi confort la suprafaţa patului tocmai pentru a preveni senzaţia de rigiditate dată de straturile mai ferme de mai jos. Straturile de confort sunt importante pentru că oferă o serie de calităţi unei saltele:
• Corpul se simte mai bine, fără să fie deranjat de straturile mai tari.
• Reducerea presiunii. Straturile acestea se mulează pe curbele naturale ale corpului şi ajuta la distribuirea greutăţii corpului pe lungimea saltelei. În acest mod, se eliberează presiunea de la articulaţii şi alte zone.
• Izolarea mişcărilor. Straturile de confort din saltea sunt minunate pentru că absorb vibraţiile care se eliberează când partenerul de pat îşi schimbă poziţia. Acest lucru este mai important în cazul saltelelor potrivite pentru cupluri.
• În funcţie de materialele din stratul de confort, utilizatorul poate să doarmă încins pe parcursul nopţii sau din contră să se bucure de un somn răcoros. Există straturi aerisite care ajustează temperatura şi menţin patul rece la atingere.
• Controlul zgomotului. În cazul saltelelor pe arcuri, straturile de confort o să atenueze un eventual scârţâit produs de antrenarea arcurilor metalice. La fel, saltelele potrivite pentru cupluri vor avea un strat de confort adecvat care să poată ascunde orice eventual zgomot produs de straturile mai tari de jos.
Arhitectura saltelelor de pat, construcţie strat cu strat
Există o ofertă bogată de saltele pe internet. Dar în căutarea celei mai bune saltele 160x200, una din cele mai uzuale, dar şi pentru alte mărimi precum 200x200 sau 180x200, cunoaşterea arhitecturii interioare poate face diferenţa în cele din urmă între o alegere inspirată şi una de care cuplurile sau cei care dorm singur vor fi dezamăgiţi - noapte de noapte!
Husa
Cam toate saltelele de pat vin îmbrăcate într-o husă de protecţie care ascunde straturile de dedesubt. Husa poate să fie cu fermoar, detaşabilă sau poate să fie direct cusută. Calitatea ei sau materialele din care este fabricată poate să ajute la reglarea temperaturii patului, să combată alergenii şi bacteriile, să îndepărteze umezeala. În general, husele sunt din ţesături respirabile şi flexibile cum ar fi in, bumbac sau poliester, iar unele din ele pot fi tratate în scop ignifug sau antimicrobian.
Căptuşeala
Partea superioară a saltelei este în general matlasată. Această căptuşeală prezintă cusături pe toată suprafaţa pentru a menţine straturile de confort distribuite uniform şi bine fixate pe partea de sus a saltelei. De asemenea, căptuşeala prezintă o textură cu mici goluri care adauga moliciune şi contur.
Capitonare
Sub stratul matlasat se află unul de umplutură. Acest prim strat capitonat oferă amortizare şi funcţionează ca şi căptuşeală intermediară. Poate fi fabricat din spumă cu memorie, latex, bumbac sau lână. Atenuează presiunea pentru a permite suprafeţei saltelei să se adapteze conturului corpului. Unele saltele mai au o umplutură izolată care menţine separate spiralele de arcuri interioare.
Suportul suplimentar
Acest suport pentru margini e practic pentru că nu permite căderea spre laterale. Apoi facilitează urcatul şi coborâtul din pat şi menţine durabilitatea saltelei. Unele saltele au o învelitoare suplimentară din spumă sau cu arcuri de înaltă densitate în jurul perimetrului pentru un suport şi mai bun al marginilor.
Stratul de confort
Acesta este stratul care dă sentimentul de confort, care ajustează temperatura şi cantitatea de eliberare a presiunii resimțite la nivelul saltelei. Aici, este recomandat ca alegerea să se facă în funcţie de nevoile şi preferinţele personală pentru că există persoane care au nevoie de un pat mai rigid, în timp ce altele doresc un pat mai moale. Nu toate saltelele au un singur strat de confort, altele pot avea chiar şi două sau mai multe, fiecare fabricat din materiale diferite.
Stratul de confort poate fi din spumă cu memorie, latex, fibre naturale, spumă poliuretanică sau microbobine.
Stratul de tranziţie
Acest strat se află între stratul de confort din pluş şi straturile de susţinere fermă de lângă baza saltelei. Acest strat adaugă umplutură suplimentară care face ca utilizatorul să nu se scufunde prin straturile de confort.
Şi acesta poate adăuga durabilitate suplimentară, stabilitate şi suport pentru greutatea corpului. Straturile de tranziţie sunt fabricate de obicei din spumă poliuretanică, latex sau spumă cu memorie.
Stratul central de susţinere
Acesta se află aproape de baza saltelei cu toate că în anumite cazuri se poate sprijini pe un strat subţire stabilizator fabricat din spumă. Cele mai uzuale sunt straturile cu spumă de înaltă densitate şi straturile de suport cu bobine.
Spuma de înaltă densitate este foarte fermă, oferă suport pentru margini şi durabilitate la baza patului. Se foloseşte în saltelele din spumă şi hibride.
Arcurile sau bobinele sunt metalice sau din sârmă şi stabilizează salteaua. Fac ca salteaua să se arcuiască uşor şi să se simtă răcoroasă, să respire. Există mai multe tipuri de arcuri:
• Bonnel sau deschise. Au formă de clepsidră şi pot fi legate între ele.
• Arcuri pocket/ învelite. Sunt mai mici şi sunt îmbrăcate individual în ţesătură. Avantajul lor este că fiecare bobină funcţionează individual, sunt mai silenţioase şi mai puţin zgomotoase.
• Arcuri cu baza pătrată care se articulează sub presiune şi oferă o izolare mai bună a mişcării.
• Arcuri cu structură continuă, în formă de S, create dintr-un singur fir lung.
Cunoscând ce se află în interiorul saltelelor şi care sunt caracteristicile şi beneficiile fiecărui strat din arhitectura acestora, achiziţia unei saltele potrivite va fi mai uşoară.
Surse:
• https://www.sleepfoundation.org/mattress-construction
• https://sleepopolis.com/guides/mattress-layers-guide/
• https://casper.com/blog/what-thickness-of-memory-foam-is-best/