Pierderea dinților îți afectează negativ calitatea vieții, indiferent dacă ai ajuns aici prematur sau la o vârstă venerabilă. Nimănui nu-i place să se simtă prost atunci când privește în oglindă și uite așa apar insecuritățile, se dezvoltă anxietatea și izolarea socială. Pe de altă parte, medicina dentară modernă oferă acum soluții eficiente pentru restaurarea zâmbetului.
Caută o clinică dentară în București și ai curajul de a zâmbi din nou! Există mai multe soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, ceea ce înseamnă că sigur vei găsi ceva potrivit pentru tine, atât ca aspect, cât și ca durabilitate, funcționalitate și cost. Vom analiza acum cele mai populare metode de înlocuire a dinților lipsă, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.
Implanturile dentare
Începem cu cea mai eficientă și durabilă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă. Implanturile dentare sunt mici șuruburi care, odată inserate în os, înlocuiesc rădăcina dinților pierduți. Se realizează, de regulă, din titan și, îngrijite corespunzător, pot rezista mai bine de 25 de ani. Atenție, când spunem „implant dentar”, ne referim doar la acel șurub din titan. În etapa finală a planului de tratament, implantul este încărcat cu o coroană dentară. Aceasta redă estetica și funcționalitatea dintelui. Întreabă medicul cât costă o dantură completă!
Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare
Cele mai mari avantaje ale implanturilor dentare sunt: funcționalitatea, durabilitatea și prevenirea pierderii osoase. Odată ce un dinte este extras de pe arcadă, osul începe procesul natural de resorbție. Deși este un proces natural, nu este considerat unul propice pentru dantura ta. Astfel, se impune înlocuirea dintelui pierdut cu un implant. Trecem acum și la dezavantaje și notăm: necesitatea intervenției chirurgicale, perioadă complexă de recuperare și cost ridicat.
Puntea dentară
Puntea dentară este o lucrare protetică. Aceasta se ancorează pe dinții naturali sau pe implanturi pentru a susține coroanele dentare. Aceste coroane vor înlocui dinții lipsă de pe arcadă. Puntea poate fi privită ca pe un pod, cu doi stâlpi ficși care îi oferă stabilitate. Dinții de legătură chiar așa se numesc – dinți stâlpi.
Avantajele și dezavantajele punților dentare
Procedura este mai puțin invazivă. Acesta ar fi primul avantaj. Adăugăm aici costul semnificativ mai mic și aspectul estetic plăcut. Totuși, la capitolul dezavantaje, menționăm: necesitatea șerfuirii dinților stâlpi, incapacitatea de a preveni pierderea osoasă și durata de viață mai mică.
Proteză dentară parțială
Protezele dentare parțiale înlocuiesc doar o mică porțiune din dantură. Sunt dispozitive medicale mobile, care se fixează pe dinții naturali sănătoși cu ajutorul unor sisteme speciale.
Avantajele și dezavantajele protezelor dentare parțiale
Costul accesibil, faptul că se repară și se înlocuiesc rapid sunt principalele avantaje ale protezelor dentare parțiale. Totodată, avem aici și dezavantaje: sunt mai puțin confortabile comparativ cu soluțiile prezentate mai sus, pot fi inconfortabile în anumite cazuri și necesită o atenție mai mare.
Proteză dentară totală
Pentru persoanele care și-au pierdut toți dinții, protezele dentare totale sunt o soluție viabilă. Acestea sunt dispozitive mobile care înlocuiesc întreaga arcadă dentară.
Iată avantajele și dezavantajele:
Avantaje: costuri reduse, estetică îmbunătățită, fără intervenții chirurgicale
Dezavantaje: necesită ajustări periodice, poate cauza disconfort, nu previne pierderea osoasă
Proteze pe implanturi
Această soluție combină avantajele oferite de implanturile dentare cu cele oferite de clasicele proteze.
Avantaje: Mai multă stabilitate comparativ cu protezele clasice, confort, îmbunătățirea esteticii și vorbirii
Dezavantaje: Costuri ridicate comparativ cu protezele clasice, necesită intervenție chirurgicală
Așadar, lipsa dinților de pe arcadă nu trebuie să fie un motiv de anxietate și izolare socială. Există numeroase soluții pentru înlocuirea dinților lipsă. Trebuie doar să cauți echipa medicală potrivită așteptărilor tale.